Met het spandoek wil het drietal alle mensen met vitale beroepen bedanken.
Met het spandoek wil het drietal alle mensen met vitale beroepen bedanken. (Foto: aangeleverde foto)

Heilooërs in quarantaine

  Samen in Heiloo

HEILOO - Het zal je maar gebeuren. Je huisgenoot is ziek en alle symptomen wijzen op corona. Noodgedwongen zit een huishouden uit Heiloo voor de zekerheid in quarantaine. Hoe kom je dan je tijd door? Wij spraken met Roos en Eileen die 'opgesloten' zitten. "Het valt ons nog mee, wij hebben geen symptomen. Maar voor onze huisgenoot is het wel heel zwaar. Hij is enorm ziek en voelt zich erg eenzaam.”

Slimme beslissing
De huisgenoot van Roos en Eileen kreeg vorige week zaterdag de klachten die bij corona voorkomen, vertelt Roos. “Wij zijn met hem in contact gekomen en mogelijk besmet. We willen geen risico nemen iemand aan te steken en dus besloten om binnen te blijven.” Een lastige, maar slimme beslissing. Hoe lang ze nog binnen moeten blijven is de vraag. Het kan namelijk zijn dat zij niet meteen besmet geraakt zijn, maar pas vandaag of morgen. Daarom neemt het huishouden het zekere voor het onzekere. Ook in huis zijn maatregelen getroffen: zoveel mogelijk afstand en extra veel schoonmaken. Of hun huisgenoot daadwerkelijk corona heeft, is ook niet zeker. Maar volgens de dokters kunnen zij hiervan uitgaan.

Het zien van vrienden en familie zit er dus voorlopig niet in. Gelukkig is er FaceTime en WhatsApp, waardoor ze elke dag nog met hun geliefden kunnen praten. Ze ontvangen dan ook veel berichtjes. Ook komen ze regelmatig langs, maar wel op gepaste afstand. “Dan zwaaien ze even voor het raam, of brengen ons boodschappen. Dat voelt gek," vertellen de meiden. “We missen ze wel heel erg.”

Bizarre situatie
Wat ze de hele dag doen? Het tweetal speelt vooral spelletjes, leert via een digitale leeromgeving, zit buiten op het dakterras en maakt verslagen "die nu eindelijk een keer de aandacht krijgen die ze verdienen". In tegenstelling tot hun zieke huisgenoot, die alleen maar in bed ligt.

Een bizarre situatie, vinden de meiden. “Het wordt nog veel te veel onderschat. Wij dachten eerst ook dat het wel mee zou vallen. Maar nu wij hebben gezien en gehoord hoe het er in Italië aan toegaat en zelf een huisgenoot hebben die hoogstwaarschijnlijk besmet is, hebben we wel een goed beeld gekregen van hoe de situatie is. Verschrikkelijk.”

Respect
Wie langs het huis van Roos en Eileen rijdt, ziet een groot doek op het raam met daarop de tekst: ‘Helden, onwijs bedankt’. De huisgenoten willen met het doek laten zien hoe dankbaar zij zijn en hoeveel respect zij hebben voor de mensen met vitale beroepen, die in de zorg of de supermarkt werken, maar ook alle anderen met vitale beroepen die keihard aan het werk zijn. “Maar niet alleen de mensen die werken, ook de mensen die iets voor elkaar doen. Zo hebben wij gezien dat er een Facebookpagina is voor mensen die hulp nodig hebben in deze tijd. Heel mooi om te zien dat zoveel mensen iets voor een ander willen doen.”

Terwijl het huishouden in Heiloo zich draaiende houdt, hebben ze nog een boodschap aan alle mensen uit Heiloo: “Heiloo ga zo door! Samen staan we sterk.”

Meer berichten