Opperste concentratie tijdens de workshop van Sebastiaan Groot (linksachter op de foto).
Opperste concentratie tijdens de workshop van Sebastiaan Groot (linksachter op de foto). Foto: aangeleverd

Succesvolle workshop Sebastiaan Groot

Regio

EGMOND AAN DEN HOEF - Negen creatieve en leergierige amateurschilders zaten op maandagmiddag 4 oktober in een grote kring achter hun ezels in Dorpshuis ‘De Hanswijk’ In Egmond aan den Hoef. De verwachtingen waren hoog gespannen, want niemand minder dan Sebastiaan Groot, de winnaar van het televisie-programma ‘Project Rembrandt’ in 2019, ging hen in een workshop ‘Portret’ tips en adviezen geven over de kunst van het portretteren.

Het werd een aangename en leerzame bijeenkomst. Na een inleiding over de essentie van het portrettekenen of -schilderen aan de hand van een aantal beroemde voorbeelden uit binnen- en buitenland, gaf de docent tal van handreikingen over de opbouw van een geslaagd portret. De constructie van het gezicht, de klassieke verhoudingen in een gelaat, het zien en herkennen van lijnen en verhoudingen, de do’s en don’ts van kleurgebruik, het kwam allemaal langs.

Daarna was het de beurt aan de deelnemers. Ze hadden allemaal gekozen voor een zelfportret, maar ze werkten individueel allemaal met verschillende materialen en technieken. Sebastiaan liep verschillende rondjes langs het hele gezelschap, gaf tips en aanwijzingen, keek samen met de schilders naar hun spiegelbeeld, wees op verhoudingen, lichtwerking, schaduwpartijen, perspectieven etc.

En zo ontstond een respectabele serie zelfportretten. Sebastiaan Groot voorzag de kunstwerken na afloop van opbouwend commentaar, toonde zich blij en verrast met de constructieve en creatieve inzet van zijn gehoor. Een succesvolle workshop, aldus de deelnemers.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant