Afbeelding

Fietsend appen, kan dat?

Ingezonden Heiloo

Momenteel is appen op de fiets een veelbesproken onderwerp in de media. Minister Schultz wil het fietsend vasthouden van telefoons verbieden omdat het onveilig is.

Vooral in gebieden met veel schoolgaande jeugd zie je groepjes jongeren die al append naar school fietsen. Hoe is dit eigenlijk in Heiloo? Ik heb mij opgesteld op een strategisch punt om met eigen ogen te zien hoe het er aan toe gaat.

De spoorwegovergang Westerweg. Daar kruizen kinderen elkaar die vanuit Heiloo naar Castricum fietsen met kinderen die vanuit omgeving Hoogeweg richting PCC Heiloo fietsen, dit in combinatie met het autoverkeer dat het spoor over moet en de geparkeerde werkbusjes langs de weg, lijkt mij een interessant punt.

Het is half 9. Als een soort detective in een geparkeerde auto met een broodje kaas en een pakje chocomel wacht ik op het eerst passerende groepje fietsers.

Er staan 3 kinderen op de hoek Hoogeweg- Zevenhuizerlaan te wachten op hun klasgenoten om samen verder te fietsen. Niets aan de hand, de kinderen staan netjes in de berm. Wel te appen maar ach, ze nemen geen deel aan het verkeer.

Uit de richting van Heiloo centrum komt een groepje van 4 kinderen aangefietst, ik schat rond de 13-14 jaar. Ze fietsen netjes met zijn tweeën naast elkaar. Het is wel smal door de geparkeerde werkbusjes, maar geen mobieltjes. So far so good.

Dan wordt het spannend. Er komt een auto vanaf de Westerweg (centrumkant) en deze rijdt over het spoor en wil rechtsaf de Hoogeweg op . Tegelijkertijd komt er een auto vanaf de Hoogeweg, knipperlicht naar links aan, die moet wachten op een groepje fietsers die vanaf de Zevenhuizerlaan linksaf de Hoogeweg op moeten. Er fietst een iets oudere heer die vanaf het spoor de Zevenhuizerlaan opfietst, blijkbaar moet meneer rechtdoor dus. Snapt u het nog? De chaos is compleet.

En ja, het groepje fietsers, ik schat 10 jongens en meiden tussen de 14 en 16 jaar, daarvan fietst zeker de helft met zijn telefoon in zijn hand. Door de verkeerssituatie vliegen ze alle kanten op. De ene neemt de binnenbocht en passeert de wachtende auto op de linkerhelft van de weg. Twee meiden haken met hun stuur in elkaar en passeren de auto aan de juiste kant maar gaan bijna onderuit. Een van de jongens stunt maar even door de berm, telefoon in zijn hand. Ik vind het knap. De oudere heer op de fiets moet wachten tot het peloton voorbij is maakt een machteloos handgebaar.

Dit geval was natuurlijk worst case scenario, een druk punt, mobieltjes en veel verkeer maar het zag er gevaarlijk uit. Als moeder van een groep 8-er gaat er zeker nog wel een gesprekje plaatsvinden over mobieltjes en verkeersregels voordat zij naar het voortgezet onderwijs gaat!

Tekst: Margreeth Anema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief