Het Brisk Recorder Quartet.
Het Brisk Recorder Quartet. (Foto: Felix Hogeboom)

Brisk Recorder Quartet verrast in Witte Kerk

  Cultuur

HEILOO - Onder uitstekende publieke belangstelling speelde Brisk Recorder Quartet Amsterdam op zondag 8 juli een boeiend fluitconcert in de Witte Kerk van Heiloo. Thematisch uitgangspunt waren Canção, liedbewerkingen van Spaanse en Portugese componisten uit de 15e en 16e eeuw die de middeleeuwse canon van de gregoriaanse muziek verrijkten met virtuoze versieringen en variaties. Deze muziek klonk vaak wat weemoedig, met ruimte voor overpeinzing.

Het Brisk Recorder Quartet koos voor een bezetting waarbij de (contra)basfluiten duidelijk aanwezig waren met een geruststellende sonore toon die de muziek droeg. De hoger gestemde fluiten brachten de versiering aan. Deze pure muziek van altijddurende schoonheid neemt je mee naar vroeger tijden, buiten de waan van de dag. Het vakkundig gebrachte weefsel van subtiele klanken werd algemeen gewaardeerd door het Heilooër cultuurpubliek.

Modern avontuur brachten de pakkende meesterwerken van de jonge Nederlandse componisten Gijs Levelt (1973) en Toek Numan (1971). Levelt's 'Romanza Belinfante' (2016) is schatplichtig aan de Sefardisch-Joodse liederentraditie. Het eerste deel liet een etherisch geluid horen van als vogels kwinkelerende fluiten ingebed in een abstract klanklandschap. De ruimtelijkheid kwam extra tot uiting doordat de fluitspelers verspreid in de kerk stonden opgesteld. Het was wellicht even wennen maar al gauw werd je door de muziek gepakt, muziek geladen met emotionaliteit waarbij de ontwikkeling de aandacht gevangen hield.

'Vientos Ibéricos' (Iberische winden, 2017) van Toek Numan bracht voortsnellend staccato fluitspel, fantasierijk, meeslepend en virtuoos waarbij ter uitbreiding van de expressieve mogelijkheden ritmisch met de fluitkop tegen de handpalm werd geslagen. In dit rijkgeschakeerde toonkunstwerk kon je met enig voorstellingsvermogen de hectiek van de moderne tijd horen. Een meesterwerk waarop krachtig instemmend applaus van het publiek volgde.

De musici gaven na het concert met graagte uitleg over de werking van hun instrumenten, dat zou zomaar een les van 40 minuten kunnen worden. Als het aan fluitist Bert Honig lag kwam het kwartet nog duizendmaal terug in Heiloo.

Kijk op www.concertenwittekerk.nl voor informatie over de interessante concerten in het nieuwe seizoen.

Tekst: Felix Hogeboom

Meer berichten