Afbeelding

Drieluik Jean Thomassen te zien in Den Bosch

15 apr, 20:32 Cultuur Heiloo

Kunst van de meester van het absurd realisme Jean Thomassen is al jaren niet meer te zien in het openbaar. Museum Slager in 's-Hertogenbosch heeft nu de primeur Last Judgement Day, een van Thomassens belangrijkste drieluiken en geïnspireerd op de wereld van Jeroen Bosch, voor het eerst aan het publiek te tonen. Vanaf 19 maart is het te zien in het museum.

Jeroen Bosch schreef geschiedenis door zijn eigenzinnige, mysterieuze voorstellingen die niet leken op het werk van anderen. Hetzelfde kan worden gezegd van Jean Thomassen. Zijn bijzonder gedetailleerde schilderijen tonen ons absurde voorstellingen, onderwerpen op een fantastische manier verbeeld zoals we we nooit eerder zagen.

Het was een Belgische verzamelaar die hem in 2008 benaderde om een drieluik te schilderen in de geest van Jeroen Bosch. Natuurlijk geen stijlkopie van Bosch, maar een echte Jean Thomassen. Ruim vijf jaar werkte de kunstenaar aan dit meesterwerk, waar hij recent in Duitsland een Palm Award mee won. Museum Slager zag kans de opdrachtgever over te halen het werk in bruikleen af te staan van 19 maart t/m 1 september 2016, zodat het nu voor het eerst aan het publiek getoond kan worden. Toepasselijk genoeg precies in het jaar waarin Jeroen Bosch geëerd wordt.

Elk hoekje van Last Judgement Day vertelt een eigen verhaal. De hemel werd gesloten bij gebrek aan belangstelling, de zeer eigentijdse hel heeft een hoog Holocaust gehalte. Op de dag des oordeels wordt God in Jeans wereld met een atoombom opgeblazen en bussen vol dagjesmensen komen dat spektakel bekijken.


Het was oud-ballerina en actrice Ine Veen die in 1973 als eerste het talent onderkende van de toen wereldvreemde Haagse schilder Jean Thomassen (1949). Ine werd zijn muze en mecenas en stond aan de wieg van zijn succes. Zij was het, die hem stimuleerde om in het buitenland aan de weg te timmeren. In de jaren tachtig won hij Prize Awards in onder andere Amerika en Canada. Exposities met zijn werk trokken veel bekijks en er werd heel positief of… heel negatief over geschreven in de pers: "Fabuleus wat Jean Thomassen presteert in zijn miniaturen!" maar ook: "Jean Thomassen is geniaal of knettergek!"

Omdat zijn werk zo spraakmakend bleek, werd de inmiddels bekend geworden schilder in 1995 gevraagd om in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom te exposeren. Later volgde nog een zeer succesvolle expositie in het Westfries Museum in Hoorn. Toen in 2008 de gehele collectie Daan Enneking, met daarin een dozijn grote werken van Thomassen, in vlammen opging, greep dit de kunstenaar zo enorm aan ("Dit is erger dan de dood van mijn moeder!") dat werk van hem sindsdien nergens meer te zien is geweest.

Video: BeatFM

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief