Column Lynn: Ruis

  Column

HEILOO - In de Uitkijkpost van woensdag 28 november stond de volgende column van Lynn:

"Is het mijn herinnering, of was er in onze jeugd (jaren '70) niet zoveel ruis rondom de feestdagen? Vroeger, toen Sint-Maarten nog Sint-Maarten was en er geen Halloween tussendoor kwam. Een feest voor de lagereschooljeugd: lampionnen knutselen op school en dan in het donker de straat op om te zingen en snoep op te halen. Eerst veilig met papa en/of mama, later met vriendjes of vriendinnetjes. Eén ding is nog steeds hetzelfde: dat magische moment van thuis je tas legen op tafel en dan sorteren maar! De vraag is of we over een paar jaar ook Halloween vieren? Gaat het naast elkaar, of komt het een in de plaats van het ander? Twee dagen kinderen aan de deur, trick or treat en 11 november is de dag? Of krijg je een team Sint-Maarten en een team Halloween? De tijd zal het leren.

Voorlopig rolden we van Sint-Maarten op zondag direct in het Sinterklaasjournaal dat op 12 november van start ging. Enig, ik ben dol op Sinterklaas, hoewel er maar een de echte is natuurlijk! Die overgang ging mijn kleutermeisje wat te snel, dus werd er volop gezongen: Sinterklaasje Mik Mak en Sinter Sinterklaasje, de koeien hebben staarten. Inmiddels zijn we weer bij en zitten we volop in het avontuur van Sinterklaas. Zaterdag hebben we dan ook met volle teugen genoten van een geweldige intocht in Heiloo. Wat een feest. Over de kleur van de Pieten wordt genoeg gesproken, die discussie laat ik even aan mij voorbijgaan. Dat de discussie voor ruis en onrust zorgt, moge duidelijk zijn.

Nog een week dan is het pakjesavond. Ik heb er nu al zin in. Eerst nog een paar keer schoentjes zetten, ook zo'n feest. "Welke Piet zal er komen, mam? Wat zal ik dan in mijn schoen krijgen? Als die Piet maar niet weer een hap van onze chocoladeletters neemt! Als we nog een chocoladeletter krijgen natuurlijk. O ja mam, ik wil trouwens ook heel graag een kersttrui, zo'n foute weet je wel?" Nou, en dan krijg ik last van ruis… Kersttruien en Sinterklaas. Laat het eerst maar 6 december worden, dan storten wij ons met z'n allen zo van Sinterklaas in de Kerst.

Meer berichten