Afbeelding

Ton Mosheuvel maakt foto’s bij bijzondere verhalen

Algemeen

HEILOO - Onlangs verscheen het boek ‘Dit gooi ik nooit weg – Bijzondere verhalen over persoonlijke voorwerpen’ van Rob van Olm. Het is een bundel van verhalen die eerder zijn verschenen in Max Magazine. De foto’s in het fraaie boek zijn gemaakt door Heilooër Ton Mosheuvel.

Mosheuvel fotografeerde zowel de voorwerpen als de bezitters ervan. Daarvoor reisde hij het hele land door. “In het begin plande ik tot wel drie afspraken per dag, maar dat was niet uitvoerbaar. De mensen zagen echt uit naar mijn komst en wilden me graag uitgebreid hun verhaal vertellen. Ik wilde ze daar natuurlijk alle gelegenheid voor geven. De verhalen waren ook niet zelden zeer ontroerend.”

Straatfotografie

Ton Mosheuvel was directeur van diverse zorginstellingen, maar is zich daarnaast in de loop der jaren gaan toeleggen op voornamelijk straatfotografie. “Dat wil zeggen dat de foto’s niet geposeerd zijn of in scène gezet, zodat de afgebeelde situatie spontaan en authentiek is.” 

Die foto’s zijn te zien op Mosheuvel’s Instagramaccount, waar hij inmiddels meer dan 4100 volgers heeft en ook op zijn website. Toen hij door schrijver/journalist Rob van Olm gevraagd werd om de foto’s voor de rubriek te verzorgen, had hij dan ook het vaste voornemen om zo natuurlijk mogelijke portretfoto’s te maken. “En dan was het natuurlijk wel een voordeel dat ik wat langer met de mensen kon spreken,” vertelt Ton. “Zo leerde ik ze een beetje kennen en kon ik ze portretteren in een pose die volgens mij het beste bij hen paste.”

Verdiepen in mensen

Ton, die in Heiloo ook betrokken is bij ‘Eén tegen eenzaamheid’, vond het vooral prettig dat hij in coronatijd veel tijd kon vrijmaken voor de oudere mensen. “Hun verhalen achter de voorwerpen waren prachtig. Ze waren zó inspirerend! Voor het project ‘Eén tegen eenzaamheid’ in Heiloo heb ik ook de suggestie gedaan om de straat op te gaan en mensen hun verhaal te laten vertellen. Het initiatief van de Bibliotheek Heiloo bewijst dat het werkt.” 

Dit soort projecten heeft Mosheuvel met het mede door hem opgerichte preventie-collectief in verschillende wijken/steden uitgevoerd: “Mensen worden geïnterviewd en ik maak dan foto’s die later samen met een quote worden geëxposeerd in bijvoorbeeld een wijkcentrum.”

Je verdiepen in mensen, dat is waar het volgens Ton Mosheuvel om draait. “Wie oprechte interesse toont leert vaak bijzondere aspecten van anderen kennen. In elk mens zit een bijzonder verhaal. De kunst is om dat eruit te krijgen.”

Het boek ‘Dit gooi ik nooit weg – Bijzondere verhalen over persoonlijke voorwerpen’ telt 192 pagina’s en is verschenen bij Ezo Wolf Uitgevers.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant