Afbeelding
Foto: NH Nieuws Anne Klijnstra

Rijdt de SRV binnenkort weer door Heiloo?

Algemeen

REGIO - Kun jij je de SRV-wagen nog herinneren die vroeger door het dorp reed? Als het aan de Alkmaarse horecaondernemer Peter Visser (52) ligt, komt de SRV-wagen terug in het straatbeeld. Al is het wel in een wat andere vorm. 

De creatieve horecaondernemer heeft weer iets bedacht om de coronacrisis het hoofd te bieden: hij gaat binnenkort als SRV-man de boer op om zijn traiteurmaaltijden aan huis te slijten. Ook regionale streekproducten zijn straks in de ruim elf meter lange originele SRV-wagen te koop. “Mijn vader was rondrijdend melkboer. Hij leeft niet meer, maar ik denk dat hij wel trots zou zijn.”

De eigenaar van een Alkmaars eetcafé en een theaterrestaurant zit glimlachend achter het stuur van zijn Optima uit 1996. “De opvolger van de welbekende Spijkstaal-wagens. Het is een tweedehands uit Drenthe, waar-ie nog dienst heeft gedaan als echte SRV-wagen.”

Streekproducten
Vanuit zijn restaurants gaat Peter dus kant-en-klare maaltijden verkopen. Maar ook bakker Beerse en slager Groot doen mee. Daarnaast vind je er tandpasta, koffie, thee en melk, maar zoekt Visser ook nadrukkelijk de verbinding met de omgeving van Alkmaar. “Aardappelen, groente en fruit van de boer uit Schermer en de Beemster. Zo helpen we elkaar”, aldus Peter.

“De wagen moet nog bestickerd worden begin volgende maand, daarna ga ik de wijken in. Ik vind het eerlijk gezegd nog best spannend om erin te rijden. Hij is 11,3 meter lang, dus ik heb wel eerst even wat geoefend. Maar harder dan 25 kilometer per uur gaat-ie niet, dat scheelt.” De SRV-wagen zorgt voor nostalgische gevoelens bij Peter Visser. Zijn vader was melkboer en ging langs bij de Alkmaarders, zoals hij nu met de minisupermarkt gaat doen. Ook de naam SRV wordt in ere gehouden, al geeft hij er een andere betekenis aan: Service Rolt Vers (ipv. Samen Rationeel Verkopen, red.).

Maar de stap naar de huis-aan-huisverkoop is naast een mooi verhaal ook bittere noodzaak. “Dit is ook een manier om te overleven in deze coronatijd met alle restaurants die dicht zijn. We hebben de verantwoording voor honderd man personeel.”

Klandizie
De horecaman kruipt zelf achter het stuur en leidt ondertussen een aantal medewerkers op tot chauffeur. “We moeten natuurlijk kijken hoe het loopt. Veel mensen zijn aan het thuiswerken, dus daar is een markt. De SRV-wagens verdwenen juist omdat er meer tweeverdieners kwamen en er minder mensen overdag thuis waren. Dat is nu wel anders.”

“De eerste reacties op dit plan zijn enthousiast, dus ik hoop stiekem dat het een succes wordt. We gaan zes dagen rijden, elke dag een andere wijk, maar ook buiten Alkmaar. Ik denk nu aan Alkmaar-Zuid, Vroonermeer, Daalmeer, Oudorp, Bergen en een stukje Heiloo.”

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant