Afbeelding
Foto: Unsplash

Geld vrijgemaakt voor extra laadpalen

Algemeen

Er is nog steeds een stijgende trend in het aantal elektrische auto’s. Inmiddels rijden er al ruim 100 duizend elektrische auto’s rond in Nederland. Niet zo vreemd, gezien het rijden van een elektrische auto steeds toegankelijker wordt. De aankoopprijzen dalen, de technologie verbetert en elektrisch rijden is ook nog eens minder belastend voor het milieu.

Lees ook: elektrisch rijden is de toekomst

Dit ziet ook de overheid en hierom hebben zij samen met de gemeentes een plan gemaakt voor het plaatsen van laadpalen. Zo trekt de regering samen met de provincies en gemeenten 30 miljoen uit voor het plaatsen van publieke laadpalen. 

Vanaf volgend jaar 200 nieuwe laadpalen per dag
Momenteel is voor een hoop mensen het beperkte aantal laadpunten een reden om geen elektrische auto aan te schaffen. Dit zien zowel de overheid als de gemeente, waardoor zij zijn gekomen met dit nieuwe plan. Het is de bedoeling om een dekkend netwerk van laadpunten te creëren in Nederland. Dit moet ervoor zorgen dat je eigenaar van een elektrische auto nooit meer problemen zult ervaren in het vinden van een publieke laadpaal.

Iedere dag zullen er ruim 200 laadpunten bijkomen. Het doel is om uiteindelijk zo’n 100 duizend nieuwe laadpalen te plaatsen in Nederland. Dit draagt bij aan de doelstelling die het kabinet heeft gesteld voor 2030: “alle nieuwe auto’s moeten e-missievrij zijn”. Misschien wat ambitieus, maar onhaalbaar is het zeker niet. De verwachting zal zijn dat er in 2030 zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s rondrijden in Nederland. Er zullen dan 1,7 miljoen laadpunten moeten komen om deze hoeveelheid auto’s van stroom te voorzien.

Laadpaal thuis
Dit plan is een mooie ontwikkeling voor het elektrisch rijden. Zo zullen mensen steeds minder ‘range anxiety’ ervaren. Deze term duidt op de angst voor het op tijd vinden van 50five e-mobility. Toch zien we steeds meer dat mensen kiezen voor thuis een laadpaal. Dit is ook niet zo gek, aangezien dit een aantal grote voordelen heeft. Zo betaal je de laagste energieprijs, iets wat bij publieke laadpunten zeker niet het geval is. Daarnaast zul je nooit met een (half) lege accu wegrijden of stuiten op immense wachtrijen. 

Ook is het hebben van een persoonlijke laadpaal een slimme keuze voor de toekomst. Zo kun je hierdoor een situatie creëren waarbij je energie neutraal rijdt of zelfs gaat verdienen met het hebben van een laadpaal en elektrisch rijden. Zo zou je door het plaatsen van zonnepanelen en je accu te gebruiken als opslag een situatie kunnen creëren waarbij je altijd het maximale haalt uit de zonnepanelen en er nooit meer energie verloren gaat. In een nog optimalere situatie, met de juiste laadpaal en auto, kun je zelfs energie terug leveren aan je huis of het stroomnet. Dan wordt elektrisch rijden pas écht interessant. Aangezien je dan ‘zelfvoorzienend’ zou kunnen worden. Dit is echter nog redelijke toekomst muziek!

(Dit is een betaald artikel)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant