Afgelopen voorjaar was er ook al een wijksafari, toen in de wijk Zuiderloo
Afgelopen voorjaar was er ook al een wijksafari, toen in de wijk Zuiderloo Foto: aangeleverd

Ontdek hoe tuinen en plantsoenen klimaatproof kunnen worden

Algemeen

HEILOO - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Heiloo houdt daarom samen met groenorganisaties opnieuw een Wijksafari, dit keer op zaterdag 21 september in basisschool de Meander. De intekening is gestart.

Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.

Programma
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 21 september. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in Obs Meander aan de Hucht 2 te Heiloo. Wethouder Rob Opdam is er om de deelnemers welkom te heten.

Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de wandelroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De wandelaars keren om 15.00 uur terug bij De Meander. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet is mee geweest met de Wijksafari.

Men kan naar keuze terecht bij:
•           Een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei;
•           Een gesprek met de groen-/wijkbeheerder over de groeninrichting;
•           De plantjesmarkt.

Experts
Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, gemeente Heiloo, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.

Het programma eindigt rond 16.30 uur. Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen. Wie de eigen tuin al goed heeft ingericht voor wateropslag en/of voor het aantrekken van vogels, vlinders of bijen, is welkom deze ervaringen te delen tijdens de safari. Wie dat leuk vindt, kan zich melden via info@degroenereiger.nl.

 

 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant