Foto's: prive album Jeannette Witte.
Foto's: prive album Jeannette Witte.
Sport

Jeannette Witte nam deel aan OS in Albertville

  Sport

Uitkijkpost dompelt zich onder in de Olympische Winterspelen 2018. Jeannette Witte nam in 1992 deel en vertelt.

"Op de Olympische Spelen van Albertville in 1992 heb ik meegedaan bij het Freestyle-skiën op het onderdeel Acro-ski. Het is een combinatie van acrobatiek en skiën op muziek. Vergelijkbaar met een vrije oefening bij het turnen of een kür op de schaats. Als Nederlandse - tussen alle wintersportlanden – ben ik geëindigd op een 10de plek.

Toen ik een jaar of zeven was, heb ik het skiën geleerd op "Il Primo" in Bergen. Maar turnen vond ik ook heel leuk om te doen en ik kwam uiteindelijk in de A-selectie op Papendal.  Op m'n 17de, vlak voor de W.K. in eigen land, kreeg ik een blessure aan mijn elleboog. De blessure bleek hardnekkiger dan gedacht. Ik stopte met turnen maar kon het sporten niet laten en dat betekende de start van een nieuwe sportcarrière in het Freestyle-skiën. Nooit gedacht dat ik jaren later toch nog aan een W.K. en zelfs de Olympische Spelen mee zou doen…..

Mijn turn- en ski achtergrond hebben mij enorm geholpen in de Freestylesport. Ik pikte de sport snel op. Toch was het nog een hele klus om me te kwalificeren voor de O.S. Je hebt namelijk niet alleen te maken met de eisen van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) maar ook met die van het NOC (Nationaal Olympisch Comité) oftewel de Nederlandse eisen om mee te mogen doen aan de Spelen. En die lat lag behoorlijk hoog, hoger dan de internationale voorwaarden: 2 x een top 3 ranking tijdens het wereldbekercircuit! En dat is best een uitdaging als je komt uit een land zonder bergen….

Wat mij verder heel erg is bijgebleven is de openingsceremonie en het bijbehorende defilé van alle deelnemende landen en sporters. Het wachten voordat je mocht gaan lopen duurde erg lang, maar dan loop je het stadion binnen en het was zo groots, zo overweldigend. Het hele stadion zat vol, deed de 'wave' en jij loopt daar achter de Nederlandse vlag in de olympische kleding. Ook de opening zelf was een spektakel. De show, de choreografie was super en er deden zoveel mensen aan mee.

Op de Spelen kwam ik voor het acroskiën. Het was mijn doel om daar goed te presteren. Maar er waren natuurlijk ook heel veel andere sporten. In Albertville zelf was eigenlijk alleen de openings- en de sluitingsceremonie en het schaatsen. Alle andere wintersporten werden letterlijk in de bergen gehouden en in verschillende plaatsen rondom Albertville. Zelf zat ik in Tignes en dat is 1 uur en 20 minuten rijden vanuit Albertville! Het was dus niet mogelijk om alle andere Nederlandse deelnemers te zien en aan te moedigen, maar de 10 km. schaatsen heb ik 'live' gezien. Wat gaan ze hard! Ieder z'n specialiteit! Ik heb genoten! De Olympische Winterspelen van 1992!"

Jeannette Witte

    

  

Meer berichten