Bas (links) en Arie van Walraven
Bas (links) en Arie van Walraven
Heiloo

Bas en Joost fietsen ook de Tour - deel 1

  Sport

De zoon van Arie van Walraven, Bas fietst samen met zijn vriend Joost de Tour de France. Niet als officiële deelnemers, maar wel als twee sportieve mannen die hun eigen Tour de France willen fietsen. Vader Arie en een neef gaan mee als begeleiders. Arie probeert ons de komende weken op de hoogte te houden. Hier leest u zijn eerste verslag:

Woensdag 29 juni 18.30 uur vertrek uit Naarden. Rit naar Kortrijk verliep soepel, aankomst hotel 21.30 uur. Donderdag 30 juni rit naar Saint Martin de Blagny. Als enige op de camping.

Vrijdag 31 juni eerste rit van 180 km. Mont St Michel is een mooie startplaats maar ook de dag voorafgaande aan de echte Tour was er al veel hectiek. Ze konden vertrekken om 09.30 uur. Veel regen, onderweg (na 100 km) de jongens opgevangen voor de lunch. Waren zeer opgewekt en hadden zin in het vervolg langs de kust maar met wind tegen werd het toch een hels karwei. De jongens weer opgevangen op twee kilometer van de finish in Utah Beach, een parkeerplaats dichterbij was niet mogelijk omdat alle parkeerplaatsen bezet waren. Bas en Joost konden doorrijden tot 500 m voor de finish, daarna "fermeé total". Stukje terug gefietst en omkleden in de camper om 17.00.

Met terugrijden, eten koken en dineren lagen de mannen direct om 10.00 uur in bed. De rustige camping bleek toch niet zo rustig, tot 02.00 uur werd er luid feestgevierd door een stelletje 40 jarige flowerpowertypes die het nodig vonden om midden in de nacht een regendans gecombineerd met klompendans uit te voeren. Omdat de campingbeheerder niet optrad heeft één van ons contact gezocht met de types, die daarna bereid waren het feest te beeindigen.
Volgende dag met de eerste vrienden afgesproken in St Lo, de start was veel dichter bij de camping zodat er vertrokken kon worden om 08.30 uur.
Wij, ondergetekende en mijn neef hadden eindelijk rust, want wij stonden om 06.00 uur op om ontbijt en fietsen in gereedheid te brengen. Snel aan de koffie, maar die is op dit op mijn leeftijd onmenselijk uur dan nog niet te vinden. Opweg naar de lunchpauze neergestreken in een oer Frans cafeetje, waar je de tweede kop koffie nog in hetzelfde kopje geschonken kreeg. Deze dag kruist de echte Tour de route van de tweede dag. Dat was een hele kunst om de "deviations" te misleiden.
Vanavond uit eten, want we moeten weer vroeg aan de bak voor de volgende etappe richting Angers.

De begeleiders staan om 05.00 uur op, de coureurs een half uurtje later. We vertrekken om 06.30 uur. Op weg naar de start. Gaandeweg wordt het weer slechter en er wordt gestart met regen voor de etappe van 223 km. Halverwege wordt het droog en op de lunchplaats kunnen we even de benen strekken in het mooie plaatsje Vitré. Temperatuur wisselt tussen 12 en 14 graden. We zetten voor het comfort van de renners de verwarming in de camper aan.
Veel sneller dan verwacht melden de mannen zich. Windje mee heeft de renners doen vliegen. Snel wordt de lunch verorbert en het vervolg naar Angers aangevangen. Redelijk opgewekt vangen we ze weer op aan de eindstreep.

Morgen weer vroeg op voor de langste etappe van 238 (!) km naar Limoges.

To be continued....

Tekst: Arie van Walraven
 

Meer berichten