De handen worden ineen geslagen bij de officiële start van de werkzaamheden.
Vlnr. Kees Rutten, Willem van der Linde, Remco Hoeboer, Rob Opdam.
De handen worden ineen geslagen bij de officiële start van de werkzaamheden. Vlnr. Kees Rutten, Willem van der Linde, Remco Hoeboer, Rob Opdam. Foto: STiP Fotografie

Officiële start werkzaamheden spooronderdoorgang Vennewatersweg

18 mrt, 16:00 Politiek

HEILOO - Maandag 18 maart was de officiële start van de werkzaamheden spooronderdoorgang Vennewatersweg. Het startsein werd gegeven door wethouder Rob Opdam, Remco Hoeboer (directeur Mobilis), Willem van der Linde (directeur Hegeman) en regiodirecteur ProRail Kees Rutten. De werkzaamheden eindigen in juli 2020. Echter in april 2020 is de Vennewatersweg weer geopend voor het wegverkeer.

Door de groei van het spoor- en wegverkeer wordt het steeds drukker rondom de spoorwegovergangen in Heiloo. ProRail en NS willen in 2028 spoorboekloos rijden met treinen tussen Alkmaar en Amsterdam. Dit is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De spooronderdoorgang draagt bij aan een goede doorstroming van het verkeer in Heiloo.

Daarnaast is er een groei van het aantal inwoners in Heiloo door onder andere de nieuwbouw in Zuiderloo en Zandzoom.  Deze twee ontwikkelingen zijn samen goed voor ruim 1.500 nieuwbouwwoningen in Heiloo.

Enige onderdoorgang in Heiloo
Omdat de Vennewatersweg 13 maanden niet open is voor verkeer, is menig inwoner niet blij met de werkzaamheden. Daarom roept wethouder Rob Opdam op het eindbeeld van de onderdoorgang te koesteren. "Laten we dit beeld voortdurend voor ogen houden." Voor Heiloo zal de onderdoorgang een positieve uitwerking hebben op het doorgaande verkeer. De onderdoorgang bij de Vennewatersweg wordt en blijft de enige onderdoorgang voor het wegverkeer in Heiloo. Een onderdoorgang bij de Stationsstraat en de Kerkelaan zijn niet haalbaar. Ook zouden die onderdoorgangen extra binnenstedelijk verkeer tot gevolg hebben. Regiodirecteur ProRail Kees Rutten: "Wel gaan wij kijken om, bij die overgangen, de tijd te verkorten dat de spoorbomen dicht zijn. Er zullen lampen geplaatst worden zodat een machinist precies weet wanneer hij mag vertrekken. Ook zou het mogelijk kunnen zijn dat de machinist meer invloed heeft op het dichtgaan van de spoorbomen. Dit alles zullen wij de komende tijd onderzoeken."

Tunnel Castricum 
In Castricum zal er geen onderdoorgang komen bij de Beverwijksestraatweg. Een tunnel is fysiek en financieel niet haalbaar. Wel zullen daar aanpassingen komen voor afslaand autoverkeer zodat er minder opstoppingen komen. Verder zullen er vrijliggende fietspaden komen. Er ligt een voorlopig plan bij de gemeente en dit zal verder goed uitgewerkt moeten worden voordat het definitieve plan klaar is.

Voor vragen en informatie over de spooronderdoorgang Vennewatersweg kunt u tot en met woensdag 10 april wekelijks van 15.30-17.00 uur terecht in het informatiecentrum op het voormalig Baza-Terrein, Westerweg 354b. Vanaf mei is het informatiepunt maandelijks geopend op elke tweede woensdag van de maand van 15.30 tot 17.00 uur. 

Tekst: Yvonne van Stiphout   

Het asfalt wordt verwijderd.
Bij een officiële start hoort taart.
Planning bouw spooronderdoorgang.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief