Ook Puck vindt dat de Beun moet blijven!
Ook Puck vindt dat de Beun moet blijven! Foto: Linda van Rozendaal

Pop-up theateractie trekt bekijks; Beun moet blijven!

Nieuws

HEILOO - De Beun moet blijven. Dat was wel de strekking van de pop-up theateractie die de werkgroep Behoud de Beun donderdagmiddag 28 maart had georganiseerd. 

Even na vieren verzamelden de eerste geïnteresseerden zich voor het geliefde theater alwaar de organisatie al even in touw was om de techniek te leveren. Aan belangstelling geen gebrek. Zo waren er naast cultuurliefhebbers en vaste theaterbezoekers (jong én oud), ook leden van verschillende verenigingen en scholen. 

Save the drama for the theatre

In een kort welkomstwoord door Marian van Dam van werkgroep Behoud de Beun, waarin zij de burgemeester en wethouder Ronald Vennink welkom heette, benadrukte zij nog maar eens het belang van een middelgroot theater zoals De Beun. Op de achtergrond stonden leerlingen van de Radboudschool te popelen om de petitie met de verzamelde handtekeningen aan de burgemeester en wethouder te overhandigen.  ’Save the drama for the theatre’, zo luidde de tekst op het bord, waarop werd aangegeven dat er maar liefst 2.415 handtekeningen zijn ingezameld. 

Hierna begon het programma van het pop-up theater. Aan de Jan van Rijckenborghschool uit Heiloo de eer om het spits af te bijten. Zij spelen al jaren hun eind toneelstuk waarin groep 8 de hoofdrol speelt, maar uiteindelijk alle groepen aan meedoen in theater De Beun. Vervolgens trakteerde Muziek- en Dansschool Heiloo op een optreden van twee jonge muzikale talenten. De eerste speelde een solo op zijn elektrische gitaar en  daarna speelde Coen bekende nummers van Suzan & Freek op de saxofoon. Leerlingen van groep 8 van de Radboudschool zongen daarna een lied van een eindmusical van groep 8 van enkele jaren geleden. Die werd op het schoolplein opgevoerd (in verband met corona). Deze leerlingen hopen van harte dat zij hun musical wel ‘gewoon’ in De Beun kunnen opvoeren. 

De Hanswijckers

De Hanswijckers kwamen twee keer in actie. Na hun eerste lied ging het woord naar Remy de Graaf en Sophie van Hecke. Zij hielden een persoonlijk en warm pleidooi, waarom theater De Beun voor De Hanswijckers zo belangrijk is. Door het faillisement van Heiloo Actief en de daaropvolgende sluiting van De Beun komt hun al maanden geleden vastgestelde voorstellingsweekend in gevaar, zonder enig contact met het theater of de gemeente. De Graaf stelt voor om De Hanswijckers hun voorstelling alsnog te laten opvoeren in het vastgelegde weekend. Wanneer er nog geen beheerder is, dan desnoods in geheel eigen beheer van De Hanswijckers. Artistiek leider Sophie van Hecke benadrukte de maatschappelijke rol van een vereniging als De Hanswijckers, waar jongeren een plek vinden om samen te komen, zichzelf te zijn en te ontdekken. Een theater als De Beun is daarbij onmisbaar om de hele cyclus van voorbereiding tot eindvoorstelling af te ronden in een uitverkocht theater. 

Burgemeester Ten Bruggencate gaf aan het belachelijk te vinden dat er vanuit de gemeente geen enkele reactie was gekomen op het bericht van De Hanswijckers en zegt toe het gesprek aan te gaan. De burgemeester: “Net als ik gezegd heb bij Het Baafje, weten we hoe belangrijk De Beun is. Dus dit onderstreept alleen maar het gevoel dat wij ook allang al hebben. Het punt alleen is als je leuke en mooie dingen wilt doen, moeten die ook betaald kunnen worden. En dat maakt het voor ons heel erg ingewikkeld. We willen laten zien dat wij dit alles heel serieus nemen. Weet dat wij hier echt heel hard mee bezig zijn om het geld voor elkaar te krijgen en te kijken wat er allemaal voor nodig is om De Beun open te houden. De wethouder is hierover in goed overleg met onder andere Marian van Dam. We doen ons best, maar we kunnen echt niks beloven want alles moet betaald worden en dat is hartstikke ingewikkeld. Heel erg bedankt voor jullie onderstreping van het belang van De Beun, want dat maakt alleen maar dat we weten waarom we verder gaan met ons werk,” aldus de burgemeester. 

Vigo en Sebastiaan overhandigen de petitie met de handtekening aan burgemeester en wethouder.
Groep 8 van de Radboudschool in actie.
De Hanswijkcers laten van zich horen.
Leerlingen van de Jan van Rijkckenborghschool zingen een lied.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant