Jantine Wijker, een 43-jarige moeder van twee prachtige kinderen, Tom (8) en Fleur (6), staat voor een onvoorstelbare uitdaging: de strijd tegen borstkanker.
Jantine Wijker, een 43-jarige moeder van twee prachtige kinderen, Tom (8) en Fleur (6), staat voor een onvoorstelbare uitdaging: de strijd tegen borstkanker. Foto: aangeleverde foto.

Jantine’s strijd voor leven: immunotherapie en hoop op meer tijd met haar gezin

Nieuws

HEILOO - Jantine Wijker, een 43-jarige moeder van twee prachtige kinderen, Tom (8) en Fleur (6), staat voor een onvoorstelbare uitdaging: de strijd tegen borstkanker. Haar verhaal begint in 2017, een jaar dat zowel vreugde als verdriet bracht met de geboorte van haar dochter Fleur, gevolgd door de ontdekking van borstkanker slechts drie maanden later.

Na de diagnose begon een uitputtende reeks behandelingen, waaronder hormoontherapie, bestralingen en chemotherapie. Ondanks de uitdagingen hield Jantine moedig stand, gesteund door haar liefhebbende familie. Echter, in oktober 2019 kwam het nieuws dat de kanker was uitgezaaid naar meerdere botten, waardoor een ongeneeslijke situatie ontstond. Er werden diverse levensverlengende therapieën voorgeschreven. Met en zonder aanzienlijke bijwerkingen. In september 2022 werd ik door deze bijwerkingen opgenomen in het ziekenhuis. Na anderhalve week werd ik naar huis gestuurd met het label uitbehandeld en een levensverwachting van 4-6 weken te leven. 

Hoop en vastberadenheid verricht wonderen

Met haar levensverwachting geschat op slechts enkele weken, weigerde Jantine zich over te geven. In 2022 heb ik aan den lijve ondervonden dat hoop en vastberadenheid wonderen kunnen verrichten. Dankzij medicatie die ik van mijn huisarts kreeg, bedoeld om wat energie terug te krijgen voor wat leuke activiteiten in mijn laatste dagen, kon ik kleine stukjes lopen, zij het met behulp van een rollator. Deze kleine stapjes gaven mij de kracht om door te zetten en bij mijn oncoloog de kamer binnen te lopen met het verzoek om weer nieuwe medicatie te krijgen. In plaats van de voorspelde 4-6 weken leef ik nu al anderhalf jaar. Dit is een bron van verbazing en vreugde voor mij, mijn partner, familie en vrienden. Tegelijkertijd vraag ik mij vaak af hoe mijn kinderen hier mee omgaan. Een jaar geleden vroegen ze nog aan Sinterklaas of pakjesavond eerder gevierd mocht worden en samen hebben we zelfs een graf uitgekozen. Nu ben ik er nog steeds en zijn we zelfs nog enkele keren op vakantie geweest. Hoewel ze nu oud genoeg zijn om dingen te begrijpen blijft het een gekke situatie. 

Opgeven is geen optie

Doordat Jantine weer in staat was om te lopen durfde de oncoloog weer enkele levensverlengende chemobehandelingen aan. In 2023 waren deze behandelingen echt op en ging Jantine voor een tweede keer ‘uitbehandeld’ naar huis. 

Totdat het idee van immunotherapie opkwam,  behandeling die haar hoop gaf op een betere kwaliteit van leven en meer tijd met haar geliefden. Jantine: “In de wereld van kankerbehandelingen is immunotherapie een veelbesproken onderwerp. Toen ik mijn oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) vroeg of deze behandeling ook voor mij mogelijk was, bleken alle lopende studies over borstkanker gesloten te zijn. Hierdoor was het voor mij niet mogelijk om het via de gebruikelijke kanalen te verkrijgen, aangezien mijn tumor en uitzaaiingen niet voldeden aan de vereiste criteria. Gelukkig wist mijn oncoloog te vertellen dat het in België wel beschikbaar was, zij het op eigen kosten. Met geen enkele beschikbare medicatie meer in Nederland was immunotherapie mijn laatste hoop. Zonder deze behandeling was ik er zeker van dat ik binnenkort zou overlijden, mogelijk al binnen enkele weken tot maanden. Het feit dat ik sinds november zonder medicatie leef, is op zichzelf al een wonderbaarlijke ontwikkeling!”

Een grote kans in Antwerpen

Immunotherapie bood Jantine een sprankje hoop, maar met een prijskaartje van €30.000 per drie maanden was financiering een enorme uitdaging. Desondanks besloot ze haar spaargeld op te offeren en op 1 maart 2024 begon ze met de behandeling in Antwerpen.

Met een gedeeltelijk ingezameld bedrag van €28.892 uit 542 donaties, doet Jantine een emotioneel beroep op de gemeenschap om haar te helpen deze levensreddende therapie voort te zetten. Haar hoop is om het wonder van 2024 te worden en nog vele jaren door te brengen met haar geliefde gezin.

Jantine blijft positief

Terwijl de toekomst onzeker blijft, omarmt Jantine elk kostbaar moment met haar kinderen. Jantine: “De toekomst blijft onzeker en de kans is groot dat immunotherapie mijn laatste strohalm is. Gelukkig zijn er lotgenoten die al twee jaar goed reageren op deze behandeling en zelfs mogen stoppen omdat deze doorwerkt in hun lichaam. Misschien wordt er in de komende maanden zelfs een nieuwe studie gestart waarvoor ik wel in aanmerking kom.

Ik focus me echter niet te veel op de verre toekomst. Het belangrijkste voor mij is dat mijn kinderen zo lang mogelijk van mijn aanwezigheid kunnen genieten en dat we samen, hoe klein ook, blijvende herinneringen kunnen maken. Als ik aanwezig kan zijn bij een evenement op school, zie ik hoe blij ze zijn, en dat zijn de momenten die er voor mij echt toe doen.”

Wil je Jantine ook helpen? Klik dan hier: https://www.gofundme.com/f/help-mij-aan-immunotherapie-en-tijd-met-mijn-gezin?utm_campaign=p_cp+share-sheet&utm_medium=copy_link_all&utm_source=customer&utm_term=CP_SSS_variant. Laten we samen helpen om het wonder van 2024 werkelijkheid te maken voor Jantine en haar familie.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant