Foto: aangeleverd

Veertig jaar in het onderwijs knap?

  Human Interest

LIMMEN - Veertig jaar in het onderwijs knap? Welnee jongens! Als jullie het een beetje gezellig maken, gaat het vanzelf. Dat waren de woorden van juf Nicolette van Leijden toen ze afgelopen dinsdag 27 mei op het schoolpodium werd toegezongen door de bijna 200 kinderen van basisschool Het Kleurenorkest in Limmen.

En dat is tekenend voor deze jubilerende onderwijzeres in hart en nieren. Veertig jaar in het vak en nog steeds gedreven, betrokken en vol overgave. Alsof ze elke dag weer opnieuw van start gaat, maar dan met een bonk ervaring en levenswijsheid in haar rugzak.

'Wou dat ze mijn juf was……' klonk het daarom dinsdag uit volle borst op de tune van Kinderen voor Kinderen. En die wens komt uit. Juf Nicolette is in april 2018 op Het Kleurenorkest gestart. Het aantal kinderen dat op deze school van haar heeft kunnen genieten is dus nog niet zo groot. Maar dat aantal gaat zeker groeien, want Nicolette is voorlopig van plan in Limmen te blijven.

Na een onderwijscarrière die in 1979 van start ging op de Jenaplanschool in Edam, belandde zij een jaar of 15 geleden op basisschool Teun de Jager in het hartje van Schoorl. Haar collega's zijn altijd lovend over haar geweest. Nicolette is een juf met een groot hart. Haar betrokkenheid bij kinderen die net even wat extra's nodig hebben is enorm. Een voortrekker als het gaat om thematisch werken, het leren in en met respect voor de natuur en bovenal goed kijken wat er bij een kind speelt. Dat zijn de kwaliteiten waar ze ook in Limmen om wordt geroemd. Nog geen jaar op Het Kleurenorkest en het gescheiden afval, de vernieuwde schooltuintjes en de intense band met 'haar' kinderen zijn al een feit.

En daarom is er een groot feest voor deze kanjer. Ook hier had Nicolette haar eigen aandeel in. Pippi Langkous-stijl, dat was haar wens. Wekenlang werd er in de kleuterklassen voorgelezen over Pippi en werden de originele filmpjes bekeken.

Op deze feestelijke dinsdag kwam de jubilaresse met twee oranje staarten, lange kousen en een Pippi-jurk naar Limmen gereden, waar ze onder luid applaus werd verwelkomd door een klas vol mini-Pippi's en piraatjes. Een lied en een toespraak in de aula volgden. Prachtig! Maar vervolgens had juf Pippi een uitdaging: haar schatkist was verdwenen. De kinderen waren de rest van de dag zoet met schatzoeken op het Limmer Koekoeksveld. Zelfs de pappa's en mamma's zochten mee in piratenpak of met Pippi-vlechten in het haar. Tot slot verscheen er een acrobaatpiraat die ging koorddansen om het feest spetterend af te sluiten. Wow, wat een avontuur!

Het was een geweldige dag voor een geweldige juf!

Tekst: Inge Andersson

Meer berichten