Promo Dementie Alkmaar
Promo Dementie Alkmaar Elsbeth Pilz Fotografie

Zeg 'iets' tegen mensen met dementie

Human Interest

REGIO - De campagne Noord Holland Noord dementievriendelijk die oproept om contact te maken met mensen met dementie, is afgelopen zaterdag een bijzondere actie gestart. Graffiti kunstenaar Erik Heijbroek, wiens moeder vorig jaar aan dementie overleed, gaf met zijn spuitbussen als eerste antwoord op dé vraag:

Wat zeg jij tegen iemand met dementie? In een levensgrote tekstballon prijkt vanaf zaterdag zijn gespoten tekst op het oude Lidl gebouw in Alkmaar. Maar iedereen kan deze vraag beantwoorden. Noord-Holland Noord dementievriendelijk verspreidt de komende tijd 30.000 lege tekstballonnen met de vraag: "Wat zeg jij tegen iemand met dementie?". Bij het zien gaan mensen er automatisch over nadenken om al snel te beseffen dat 'niks zeggen' geen optie is. Bij de lancering hebben verschillende Noord-Hollanders hun sympathie met dit initiatief getoond met een creatief ingevulde tekstballon, die zij vervolgens hebben gedeeld met hun met vrienden. Vanaf vandaag kan iedereen die wil laten zien dat zij deze actie steunen, op Zegiets.nl een lege tekstballon invullen en als animatie plaatsen op hun eigen Instagram en Facebook. In Nederland leven op dit moment ongeveer 270.000 mensen met dementie. Omdat mensen steeds ouder worden, is dat aantal in 2040 naar verwachting meer dan verdubbeld. Dit heeft impact op de samenleving. Mensen die aan dementie lijden wonen de eerste jaren meestal gewoon thuis. Daarom is het belangrijk dat hun directe omgeving dementie symptomen herkent en weet op welke wijze zij iets voor iemand met dementie kunnen betekenen. Vaak is contact maken door simpelweg 'iets' te zeggen al voldoende.

De website Zegiets.nl is onderdeel van de campagne Noord-Holland Noord dementievriendelijk. Om meer te leren over het herkennen van en omgaan met dementie kunnen mensen online in 15 minuten een training volgen op samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief