Logo uitkijkpost.nl
Heiloo

Wat doen Yvonne Fischer, Karin Rol, Ad Jansen, Lydia Pribas en Els Meurs nou?!

  Human Interest

Deze maand interviewt het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) wel vijf vrijwilligers: de mensen van de Paddenwerkgroep Heiloo.

Gedurende 7 weken in het vroege voorjaar helpen zij de padden, kikkers en salamanders richting het water. Elke avond loopt een ander groepje vanaf zonsondergang met zaklampen en emmers een ronde langs de Zanderslootweg en Kuillaan, waar de meeste amfibieën uit het bos komen om in het water te gaan paren. De dieren verblijven daar enkele dagen tot een maand, waarna ze terugkeren naar het bos om te eten.

De avond waarop deze foto is genomen, was een rustige paddenavond, maar er zijn ook avonden waarbij wel 300 dieren verzameld en naar het water gebracht worden. Vooral op het fietskruispunt Zanderslootweg/Kuillaan trekken veel padden, kikkers en salamanders voorbij. Daar worden wel 80 beesten in een half uur gevangen. Lydia is al vier lentes actief lid van de paddengroep in Heiloo, Karin al 10, Yvonne al 12 en de 91 jarige Ad al 17 jaar. Daarvoor deed Ad hetzelfde bij de Paddenwerkgroep in Ulvenhout. Als IVN gids geeft hij ook natuurlessen bij de naschoolse opvang in Alkmaar, naast zijn politieke en culturele activiteiten. "Het wordt mij gegeven", zegt Ad hierover. Alle vier zijn heel enthousiast over hun werk. Mede omdat de Kuillaan vanaf 19.00 uur 's avonds afgesloten is, is het heerlijk rustig in het bos.

Els Meurs (niet op de foto) reageerde 29 jaar geleden op een oproep in de Uitkijkpost en coördineert inmiddels jarenlang de groep van 33 vrijwilligers, in de leeftijd van 10 tot 91 jaar. De deelnemers ontvangen van haar dagelijks 'Paddenpost', waarin o.a. het aantal getelde dieren van de avond ervoor staat. Els vindt het vanzelfsprekend om een helpende hand te bieden als je daar toe in staat bent. Zodra het eind februari iets warmer en lichter wordt ontwaken de kikkers en padden uit hun winterslaap. Dat is het moment waarop de werkgroep de dieren naar het water helpt. Niet alleen loopt elke avond een groepje van 4 vrijwilligers één of meerdere rondes, ook 's morgens bij het opkomen van de zon controleren een paar mensen de emmers en netten langs de Zanderslootweg. Dit jaar hebben ze al ruim 3000 padden, 900 kikkers en 300 salamanders gered. Uit het bos bij de Belieslaan zijn dat er jaarlijks 450.

Landelijk zijn 150 paddenwerkgroepen actief. Els werkt veel samen met alle werkgroepen in de duinrand, waarmee ze gezamenlijk overleggen met de Provincie, Natuurmonumenten en het PWN. Ook de samenwerking met de gemeente Heiloo verloopt heel goed. Zo zuigt de gemeente bijvoorbeeld de rioolputten niet uit tijdens de paddentrek en is de Kuillaan 3 maanden 's nachts afgesloten.

Mensen die meer willen weten kunnen kijken op padden.nu. Dit jaar is de trek alweer voorbij, maar nieuwe paddenredders zijn van harte welkom!

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk in Heiloo: www.vipheiloo.nl

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=185,190,192,193" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5839499&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=185,190,192,193" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5839502&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=185,190,192,193" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>