Heiloo

Column Teunis van der Zwart: Een inspirerende boer

  Column

Het is een lome avond in augustus. Over de weilanden aan de rand van Heiloo hangt de geur van gestoofd gras. Grutto's schreeuwen hun naam hoog in de lucht. Ik struin door de polder, net snel genoeg om de meeste muggen te vlug af te zijn. Al lopend blaas ik op mijn hoorn. Hier kom ik los van de jarenlange, zelfopgelegde terreur van toonladders en drieklanken. Toonvorming en intonatie zijn begrippen die er in de velden niet toe doen. In dit polderdomein kan ik geen fouten maken, kan er geen noot misgaan, omdat er hier geen regels zijn. 
Niemand die me ziet of hoort. Ik dans en toeter als een bezetene. Ik stoot klanken uit. De hoorn is mijn sjamaan, mijn klankschaal en mijn zweethut. Door het koper weerklinkt de echo van de oerschreeuw waarmee ik meer dan vijftig jaar geleden ter wereld kwam. Zo vind ik nieuwe inspiratie. 
Een groepje koeien kijkt geïnteresseerd toe. Als er een begint te loeien, antwoord ik haar met een lange, klaaglijke toon. De andere koeien nemen het geluid over en even later staan we allemaal naar elkaar te loeien. Het voelt alsof ik in hun kring wordt opgenomen. Zij deinen met hun koppen, ik doe mee.  
Achter de koeien komt de boer aangereden. Hoog op zijn tractor gezeten koerst hij recht op ons af. Even vrees ik een reprimande. Ik bevind me op zijn terrein. Ik vertrap zijn land. De koeienmelk wordt misschien zuur door mijn onbeheerste getoeter. Maar hij kijkt mij lachend aan. 
'Wat een spektakel! Jullie kunnen zo optreden in het muziektheater. De jongen met de hoorn en zijn kudde.' 
We kijken elkaar een paar tellen aan, de boer en de vijftigjarige jongen met de hoorn. 
'Misschien iets voor Music Meeting Heiloo,' zegt hij, 'in de Cultuurkoepel.' 
We moeten allebei lachen bij het idee. Dan draait hij zijn tractor en rijdt weer naar de boerderij. Als ik een paar vrolijke tonen blaas, claxonneert hij terug. Hij draait zich om en ik zwaai. Bij wijze van afscheid steekt hij zijn arm in de lucht. 
Die koeien in de Cultuurkoepel, dat lijkt me bij nader inzien niet haalbaar. Maar muziektheater is een prachtig thema voor de volgende Music Meeting Heiloo. Op 4 en 5 juni gaan we ons laten verrassen door de deelnemende muziekgezelschappen en acteurs in de Strandwal en in de Cultuurkoepel. Met dank aan een inspirerende boer. 


Teunis van der Zwart
Artistiek Directeur Music Meeting Heiloo 
 

Meer berichten