We worden steeds jonger oud.
We worden steeds jonger oud. Foto: LNP.

Levensverwachting in Heiloo zit met 85,2 jaar nu boven gemiddelde

Algemeen

De levensverwachting in ons land stijgt van 81,5 jaar in 2015 naar bijna 86 jaar in 2040. Niet alleen stijgt de levensverwachting voor kinderen die in 2040 geboren worden naar ruim 86 jaar, maar het aantal ouderen stijgt de komende jaren ook. Op 1 januari 2022 bijvoorbeeld telde Nederland volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 3.525.453 inwoners ouder dan 65 jaar. Dat is 20 procent van de totale bevolking. De zogenoemde grijze druk is inmiddels opgelopen tot 34 procent. Dat wil zeggen dat op elke 65-plusser drie mensen tussen 20 en 64 jaar werken.

Uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (een onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) blijkt dat in het noorden van Nederland en in de grotere steden de levensverwachting over het algemeen lager is dan het landelijk gemiddelde van nu 81,7 jaar. Gemeenten met een hogere levensverwachting zijn vooral te vinden in het westen van Nederland. Heiloo zit hier met een huidige levensverwachting van 85,2 jaar ruim boven. 

Vrouwen leven langer dan mannen
Ook in de toekomst leven vrouwen langer dan mannen. Het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen is nu 3,4 jaar en dit blijft volgens het zogenoemde Trendscenario dat is opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu nagenoeg gelijk tot 2040. Dit feit is meteen ook zowat het enige dat de komende jaren niet verandert, leert het Trendscenario. We zetten vier feiten op een rij.

We worden de komende jaren gemiddeld veel ouder
In 1990 haalde 5 procent van de Nederlanders de gezegende leeftijd van 95 jaar, maar dat aandeel stijgt snel. Van de mensen die in 1995 zijn geboren gaat 10 procent de 95 jaar aantikken en 20 procent van de Nederlanders die in 2040 worden geboren haalt de 95 jaar. Het is logisch dat de kans om 75 of 85 jaar te worden navenant stijgt. En wat betreft de leeftijd van 50 jaar is er helemaal een geruststellende gedachte: “Het percentage van de bevolking dat minimaal 50 wordt, stijgt maar licht in de toekomst en zit dicht tegen de 100 procent.”

100 jaar steeds vaker gen uitzondering meer
Nu is iemand van 100 jaar niet zeldzaam, maar op basis van ruim 17,5 miljoen Nederlanders komt het relatief ook niet heel vaak voor. Dat blijft natuurlijk zo, maar het aantal 100-jarigen zal verdubbelen van rond 170.000 nu naar 240.000 in 2040.

We blijven langer gezond
Ouderdom komt met gebreken, ook in de toekomst. Iemand die in 2040 wordt geboren en in 2140 nog leeft, zal dan ook geen bruggetje meer maken in de ringen. De mooiste jaren zijn de jaren dat je gezond bent en ook op dit vlak wordt winst geboekt. In 2015 was de levensverwachting met een goede gezondheid 65 jaar voor mannen en 63,4 jaar voor vrouwen. Mannen boeken met een progressie naar 69,5 jaar in 2040 de meeste winst, terwijl vrouwen er 3,6 jaar op vooruit gaan.

Langer leven zonder beperkingen
Een goede gezondheid is een zorgeloze gezondheid, maar er bestaat ook zoiets als relatieve gezondheid: je voelt je prima en doet nog volop mee in de maatschappij, maar lijdt wel aan iets. Bijvoorbeeld het gehoor wordt minder, er is een leesbril nodig, bewegen gaat ook niet meer zo soepel en het aantal pilletjes dat je slikt neemt niet meer af. Deze levensverwachting zonder beperkingen neemt voor mannen toe van 72,0 naar 77,0 jaar en voor vrouwen van 69,9 naar 75,0 jaar.

Kanker en hart- en vaatziekten blijven belangrijkste doodsoorzaak
Hart- en vaatziekten en allerlei soorten kanker zijn nu en blijven later de meest voorkomende oorzaak van overlijden, maar er wordt wel winst geboekt, zo leert het Trendscenario. Dementie, of meer algemeen psychische aandoeningen en aandoeningen van het zenuwstelsel, rukken daarentegen verder op als doodsoorzaak.

In 2015 overleed 31,1 procent van de Nederlanders aan een of andere soort kanker, terwijl bij 26,7 procent een hart- of vaatziekte de oorzaak was van het overlijden. Vanwege de groei van de bevolking zullen de absolute aantallen in de toekomst blijven stijgen, maar het aandeel daalt wel en best snel ook. In 2040, zo luidt de prognose, zal 27,4 procent dood gaan als gevolg van kanker (in het Trendscenario wordt dit Nieuwvormingen genoemd), terwijl de winst bij hart- en vaatziekten bijna 10 procent is: 26,7 procent nu en 17,8 procent in 2040.

Psychische aandoeningen
Het aandeel psychische aandoeningen en aandoeningen van het zenuwstelsel in de totale sterfte neemt in de toekomst daarentegen toe. Onder deze beide ziektegroepen vallen verschillende vormen van dementie. Psychische stoornissen en aandoeningen aan het zenuwstelsel en zintuigen zullen elk voor 12,5 procent bijdragen aan overlijdens. Ook uitwendige oorzaken (zoals vervoers- of privéongevallen, een stijging van 4,9 naar 7,1 procent) en infectieziekten (van 2,4 naar 4,6 procent) geven een stijging te zien.

De levensverwachting zonder beperkingen neemt ook toe

Er komen twee keer zoveel 100-jarigen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant