Rita en Simon samen met de nieuwe eigenaar Arman (links).
Rita en Simon samen met de nieuwe eigenaar Arman (links). Foto: aangeleverd

Simon en Rita Peek nemen na 46 jaar afscheid van hun winkel

Algemeen

HEILOO - Het eind van een tijdperk kan je het noemen. Drie generaties klanten hebben hun horloges, trouwringen, armbanden en andere sieraden gekocht bij juwelier Peek, een begrip in Heiloo. Bijna een halve eeuw na de opening van hun juwelierszaak geven Simon en Rita Peek het stokje over. “We zijn ontzettend dankbaar dat we dit hebben mogen beleven met onze klanten.”

Slechts bij het noemen van de naam Simon weet het gros van de inwoners in Heiloo direct over wie het gaat. Dat is weinigen gegeven. “We hebben Simon Peek Juwelier toen maar gewijzigd in Peek Juwelier”, lacht Rita. Maar het zegt veel over wat Simon en Rita Peek in de loop van de tijd hebben opgebouwd. En dat begon bijna vijftig jaar geleden. De vader van Rita schafte in 1977 een pand aan op de Stationsweg. De helft werd de juwelierszaak en de andere helft werd Mascotte damesmode, gelijktijdig gestart door Rita’s zus Marlies en haar man Eugen. Mascotte damesmode zit nog steeds in het pand. Burgemeester Hoekstra kwam hoogstpersoonlijk de openingshandelingen verrichten.

De wens voor een eigen winkel bestond al. De vader van Rita gaf de doorslag. Simon: ”Ik was horlogemaker en deed in de stad veel thuiswerk om horloges te herstellen. Toen kreeg ik verkering met Riet. Mijn schoonvader, Willem van der Peet, zag het wel zitten dat wij een winkel gingen beginnen. Dat was voor ons een goede drijfveer.” En een juwelierszaak was een logische keuze gezien de achtergrond van Simon, ondanks dat ze niet de enige waren. “Het was al een oud bestaand centrum toen wij er kwamen en we waren de vierde juwelier in het dorp. Toch liep het vanaf het eerste moment. We hadden nooit verwacht dat we meteen zo goed zouden draaien.”

Mooie tijden
Het was een prachtige tijd om een zaak te beginnen. “De saamhorigheid tussen de ondernemers was heel groot”, vertelt Simon. “Als je iets organiseerde, dan kwam iedereen. Ook de vergaderingen waren gezellig. Op een gegeven moment werd het nodig tijd voor een borrel. Dat ging tot diep in de nacht door. We hebben een vreselijk mooie tijd gehad met elkaar.” Rita vult aan: “Toen we net begonnen kwamen collega-winkeliers in je winkel om iets te kopen. En wij kochten weer bij hen. Je gunde elkaar wat.”

Persoonlijk contact en vakmanschap. Het is deze combinatie die ten grondslag ligt aan het succes. Simon: “We begonnen een vakzaak. We repareerden zelf en ik ben goudsmid, horlogemaker, uurwerkhersteller en diamantair geworden. We hebben altijd opengestaan voor nieuwigheden.” Rita beaamt dat: “We hebben goed om ons heen gekeken. Andere juweliers hadden altijd hun deur dicht en gordijntjes achter de etalage. Wij niet, wij lieten zien wat we hadden. En het mooie van ons vak is, dat wij altijd persoonlijk contact met onze klanten hebben gehad. Het is lief en leed wat je deelt, een lach en een traan. De klant leren kennen, zeker in een dorp als Heiloo, dat was onze kracht.”

Simon en Rita hebben klanten die sinds de start en tot op de dag van vandaag trouw zijn aan de service. “We verkopen trouwringen aan mensen waarvan de grootouders ook de trouwringen hebben gekocht. Maar je maakt ook mee dat je rouwsieraden moet maken bij een overlijden. Als je een goede band met iemand opbouwt is het prachtig dat je dat mág doen. Het vertrouwen dat ze je geven is voor ons zo bijzonder.”

Verhuizing
Van de Stationsweg verhuisde Peek Juwelier 13 jaar geleden naar de huidige winkel aan het Stationsplein. “Onze winkel werd te klein voor ons en onze ruimte had te weinig daglicht. Toen Goodbookers failliet ging, kwam dat pand vrij. We hebben het direct kunnen huren. Met een noodgang zijn we gaan verbouwen en 19 november 2010 ging de winkel open op de nieuwe locatie. De openingshandeling werd verricht door burgemeester Hans Romeyn. We kregen een hele brede pui, je zag de lucht, de bomen en de reuring buiten. Dat vond ik heerlijk. En ook hier hebben we gezellige buren.”

Ook op de nieuwe locatie ging het Simon en Rita voor de wind. Eigenlijk heeft de tijdsgeest nooit vat gekregen op de winkel. ‘Ben je bang voor internetverkoop?’ vragen klanten wel eens. “Nee”, zegt Rita resoluut, “maar je moet wel het verschil blijven maken. En dat is wat we al bijna een halve eeuw aan het doen zijn.” Toch kwam tijdens de coronaperiode het idee dat het nu wel klaar was. “We hebben ook de leeftijd, maar voor die tijd kon ik er niet aan denken dat het ooit zou stoppen. Tijdens de coronatijd moesten we dan weer linksaf, dan weer rechtsaf. Dat houd je op een gegeven moment niet meer vol. Het plezier ging eruit.”

Overname
Simon en Rita besloten dus te stoppen, maar de winkel wilden ze behouden. “Dat wilden we voor de klanten. We hebben gelukkig een opvolger gevonden in Arman Serobjan, een heel innemend, aardig persoon en net als ons een vakman. Hij draait nu ook mee in de winkel en zal de winkel voortzetten zoals die nu is. En daar kunnen we niet blijer mee zijn, echt geweldig. Hij heeft vakkennis, luistert goed en geeft het advies dat bij iemand past. We hebben er alle vertrouwen in.”

Vrijdag 30 juni is de laatste dag van Simon en Rita. “Het voelt goed. Mensen snappen het en gunnen het ons. We zijn blij dat Peek Juwelier blijft bestaan en zijn ontzettend dankbaar dat we dit allemaal hebben mogen beleven met onze klanten.”

Afscheidsreceptie
Op zaterdag 10 juni nemen Simon en Rita afscheid van hun klanten. Van 15.00 tot 18.00 uur is er in de winkel een afscheidsreceptie. Een mooie kans om samen mooie herinneringen op te halen.

De winkel aan de Stationsweg.
Simon en Rita in hun winkel aan de Stationsweg.
De opening van de winkel in 1977 met burgemeester Hoekstra.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant