De meningen over toerismebelasting zijn verdeeld.
De meningen over toerismebelasting zijn verdeeld. Foto: EnterMedia

Toerisme-industrie floreert weer nagenoeg zoals voor corona

Algemeen

Na corona overspoelen weer miljoenen toeristen ons land. En op het moment dat ze ergens overnachten, is er een heel grote kans dat ze toeristenbelasting betalen, want steeds meer gemeenten ontdekken deze belasting als interessante inkomstenbron. Recreatieondernemers zijn er niet blij mee.

Elke gemeente is vrij om toerismebelasting te heffen en kan met de revenuen doen wat het wil: het geld komt ten bate van de zogenoemde algemene middelen. De ene gemeente gebruikt het om gaten in de begroting te dichten, waar een ander de inkomsten voor de volle 100 procent gebruikt om de toeristen – die per slot van rekening betalen – op de een of andere manier van dienst te zijn. Tussen deze twee uitersten zit van alles en nog wat.

306 van de 342
Van de 342 gemeenten in Nederland brengen 306 toerismebelasting in rekening brengen bij een overnachting, bovenop de prijs van de accommodatie. Vaak is dit een klein bedrag in relatie tot de prijs van je nachtelijk verblijf en niemand moppert erover – en misschien is dat ook wel een van de redenen dat veel gemeenten dit jaar het tarief hebben opgekrikt.

Volgens een overzicht van bungalowparkoverzicht.nl is het gemiddelde bedrag in ons land € 2,16 per persoon voor een nachtelijk verblijf. Dat is een stijging met 6,3 procent ten opzichte van 2022.
Het zal niet veel mensen verbazen dat met name Amsterdam van wanten weet met het tarief, want hier betaal je € 12,12. In Ouder-Amstel, onder de rook van Amsterdam en nummer 2 in deze lijst, loopt het bedrag langzaam maar zeker richting € 10 (het is dit jaar € 9,32) en Utrecht is de top 3 binnengekomen met € 9,12, waar vorig jaar nog € 7,11 moest worden afgetikt voor een overnachting. Van alle gemeenten die toeristenbelasting heffen, ben je het minste kwijt in Renswoude en Barendrecht: € 0,75 per persoon per nacht. In Heiloo betaal je als toerist € 2,05 per nacht. Er zijn echter ook 36 gemeenten waar geen toerismebelasting wordt geheven.

Meer dan verdubbeld
Kijken we naar de procentuele stijging, dat komt De Ronde Venen het slechtst uit de bus met een tarief dat meer is verdubbeld (108,3 procent stijging naar € 2.50 per nacht, waar dit vorig jaar nog € 1,20 was.
Er bestaat overigens ook nog zoiets als forensenbelasting, een begrip dat regelmatig wordt verward met toerismebelasting. Forensenbelasting wordt geheven als iemand meer dan 90 dagen in een gemeubileerde woning in de betreffende gemeente bivakkeert. Ongeveer de helft van de gemeenten (170) kent dit fenomeen.

Niet blij
De meningen over toerismebelasting zijn verdeeld. Jeffrey Belt, adjunct-directeur leisure en recreatie van HISWA-RECRON (een vereniging van ondernemers in de vrijetijdssector), vindt de belasting maar niets. “Ondernemers moeten deze algemene heffing doorrekenen aan de gast, wat een verlies aan inkomsten betekent. HISWA-RECRON is om die reden geen voorstander van de toerismebelasting. De recreatiesector mag niet de rekening betalen voor de tekorten in de gemeentebegrotingen”, laat hij weten.

Anders in de wedstrijd
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zit anders in de wedstrijd. De VNG is tegen afschaffing van de belasting, valt op de eigen website te lezen. “Niet omdat gemeenten zo graag belastingen heffen, maar omdat belastingheffing noodzakelijk is om te kunnen investeren in lokale voorzieningen. Veel van die investeringen komen ook ten gunste van toeristen. Gemeenten moeten daarom de keuze hebben om een deel van deze kosten met opbrengsten uit de toeristenbelasting te betalen. De investeringen van gemeenten in toerisme en recreatie zijn namelijk nog altijd hoger dan de opbrengst van de toeristenbelasting.”

44 miljoen toeristen in 2022
Plus 40 procent, naar een totaal aantal van 44 miljoen. Dit is ten opzichte van 2021 de stijging van het aantal toeristen dat afgelopen jaar een en of andere logies-accommodatie boekte. Corona heeft de toerismebranche veel schade toegebracht, maar met deze aantallen is de pijn geleden. 44 miljoen toeristen is namelijk het aantal dat Nederland kent van voor de coronapandemie, zo blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog meer leuke cijfers:

- De 44 miljoen toeristen verbleven afgelopen jaar samen 127,8 miljoen nachten in ons land. Dit is een stijging van 26 procent ten opzichte van 2021.

- Van deze gasten kwamen er 16 miljoen uit het buitenland. Dat is factor maal 1,5 in vergelijking met 2021.

- Hotels ontvingen 60 procent meer gasten: 28 miljoen om exact te zijn. Het is in deze cijfers overigens niet helder waar de Airbnb’s onder vallen.

- Op parken met huisjes en stacaravans brachten rond 10 miljoen mensen minimaal één nacht door en campings werden bezocht door bijna 10 miljoen toeristen. Dit is een stijging van 11, respectievelijk 13 procent ten opzichte van 2021 en hiermee is het vorige recordjaar 2019 voorbijgestreefd.

- Groepsaccommodaties doen het ook steeds beter. Deze verwelkomden vorig jaar 1,5 miljoen gasten, een stijging van 66 procent.

- Het aantal buitenlandse gasten is in 2022 ten opzichte van een jaar eerder met 150 procent gestegen naar 16 miljoen. Dat is onder het niveau van 2019. Huisjesterreinen noteerden een groei van 121 procent, bij hotels was dat 166 procent.

‘Belasting noodzakelijk om te investeren in voorzieningen’

‘Recreatiesector mag niet de rekening betalen voor tekorten’

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant