Esther in haar geliefde 'schrijfhuisje' in de achtertuin
Esther in haar geliefde 'schrijfhuisje' in de achtertuin Foto: Amber Entius

Esther van Gelderen uit Egmond aan den Hoef schrijft prachtige gedichtenboekjes

Algemeen

‘Omarmen’
Omarmen is al het derde gedichtenbundeltje van Esther. Met respect noem ik het een bundeltje, omdat het formaat fijn klein is en mee kan worden genomen onderweg naar waar en wie dan ook en op bijna elk nachtkastje past. Het boekje staat vol met korte gedichten over afscheid nemen, loslaten en het diepe verlangen elkaar ooit weer te zien, te spreken en te omarmen.

De inspiratie voor ‘Omarmen’ werd haar aangereikt door een oude heer, hij had afscheid moeten nemen van zijn vrouw. Op een bankje buiten bij de Slotkapel zag Esther dat hij in gesprek was met zijn vrouw. Het was even verdrietig als hoopvol. Hij gelooft dat hij haar ooit weer zal zien, spreken en.…omarmen. 

Omarmen

Intens 
verdrietig
en 
hopeloos 
verloren 

zit hij 
met een 
broodje 
erbij 
te staren 
naar het 
graf 
van zijn 
lieve 
vrouw 

die hij
zó graag 
nog even 
spreken en
omarmen 
wou.

Haar visitekaartje is, zeer origineel, een boekenlegger. Een ander visitekaartje is haar bescheidenheid over haar talent. In mijn optiek de pure bron van al haar boekjes.
Het interview vindt ze daarom spannend maar ook wel een eerste stap om uit de schaduw van die bescheidenheid te komen en haar talent openbaar te maken, zodat meer mensen troost en herkenning vinden in haar woorden.

‘Achter de wolken…’
Achter de wolken is de eerste gedichtenbundel, uit 2010, die Esther in eigen beheer uitbracht. Wieke Biesheuvel, al meer dan 25 jaar columnist voor Libelle, was zeer geraakt door de rauwe, niets verbloemende gedichten van Esther over haar ziekte en hoe diep een mens kan vallen door welke ziekte dan ook. Wieke schreef daarom met veel waardering een recensie op de achterkant van Esther haar eerste boekje. Door zelf te blijven geloven in…. ‘schijnt de zon’ blijft Esther vechten voor haar eigen geluk en dat van haar gezin.

‘Ziek zijn ben je nooit alleen, je neemt daar altijd je gezin, familie en vrienden in mee. Van de één op de andere dag kon ik niets meer, niet eens een bos bloemen in een vaas zetten of een cadeautje kopen met mijn kinderen. Op mijn diepste punt realiseerde ik mij dat ik al mijn gedachten op orde moest brengen wilde ik ooit uit dat dal komen. Toen ben ik begonnen met het opschrijven van mijn gedachten, mijn schrijffrutsels, de basis voor ‘Achter de wolken…’. De gedichtjes bewaarde ik in een kast, liet ze soms lezen aan mijn ouders en aan Constant, mijn man. Verder gebeurde er niets mee. Tot mijn verjaardag. 

Gedichten en collages
Van mij ouders kreeg ik voor mijn verjaardag het geld om mijn gedichten in een bundel uit te geven. Mijn eerste bundel heb ik daarom met name opgedragen aan mijn ouders. Mijn wens om weer een leuke moeder en vrouw te zijn voor mijn kinderen Amber en Valentijn en Constant wilde ik laten blijken door ‘Achter de wolken…’ ook aan hen op te dragen.’

‘Een andere hobby van mij was en is het maken van collages van feel-good plaatjes uit tijdschriften, zonder vooropgesteld plan, gewoon uit de losse pols met een schaar en lijm. Mijn vriendin Kitty Klaassen is illustratrice en zag in die collages een bron van inspiratie voor de illustraties voor die gedichtenbundel. Zij heeft met haar illustraties diepe ellende omgetoverd tot een kleurrijk en tot de verbeelding sprekend geheel.’

Inmiddels heeft Esther een vierde druk van ‘Achter de wolken…’ uitgebracht. Ze krijgt vanuit heel Nederland de vraag naar haar boekjes. Bestellingen vanuit de omgeving van Egmond aan den Hoef brengt ze zelf langs, op de fiets. Blij dat ze dat weer kan. De boekjes pakt ze prachtig in als cadeau, omdat ze de gedichten ook ziet als een cadeau. Troostend voor haarzelf en voor iedereen die haar woorden willen lezen. 

‘Het is grappig en mooi hoe mensen mijn gedichten op een eigen manier interpreteren, toepassen op hun eigen situatie. Daar heb ik nooit bij stilgestaan maar vind ik wel van meerwaarde voor mezelf. ‘Achter de wolken..’ is mijn meest persoonlijke boekje van de drie, het gaat over mijn loslaten, mijn verdriet en mijn hoop. Ik wil iedereen met liefde voor zichzelf adviseren om naast je bed of in je tas een blocnote en een pen bij de hand te hebben. Schrijf gedachten, belevingen of ideetjes gelijk op als ze je in de weg gaan zitten. Dat zorgt gelijk voor orde en ruimte in je hoofd.’

Alles om je heen
Het eerste gedicht uit ‘Alles om je heen’ uit 2016 sluit aan op het laatste gedicht uit ‘Achter de wolken…’. Puur toeval geeft Esther aan, hoewel ze wel gelooft in dat dingen gebeuren zoals ze gebeuren. De gedichten uit dit tweede boekje gaan over de ‘gewone dingen’ die weer komen, na een ziekte. Esther heeft zelf ingezien dat juist die gewone dingen heel speciaal en waardevol zijn en de moeite van het leven waard zijn. Het wederom prachtig geïllustreerde boekje gaat over van alles, met name over dat het glas vaker half vol is dan half leeg.

‘Omarmen’, over afscheid nemen en loslaten
Weer even terug naar het begin van het interview. De oude man die samen met zijn vrouw, familie en vrienden zijn 90ste verjaardag vierde in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Korte tijd later overleed zijn vrouw, de uitvaart was in de Slotkapel. Weer een week later was de oude man ten tijde van een bruiloft, in de tuin van de Slotkapel. Esther was bij toeval bij alle drie de gelegenheden aanwezig. Het contrast tussen geluk en verdriet kon niet groter zijn. Ze schreef op die bruiloftsdag het gedichtje ‘Omarmen’, om ook dat weer tussen alle andere schrijfsels in de ladekast te leggen. 

‘Op een dag bleek ik alweer 24 gedichten over het grote gemis en loslaten te hebben verzameld in die lade. Door het overlijden van mijn schoonvader bleef de inspiratie nog eens extra komen en stromen. Het woord omarmen bleef telkens terug komen in mijn gedachten, als een wens en als hoop. Dat moest de titel worden van mijn meest recente gedichtenbundel. Hieronder nog één van de vele mooie teksten uit ‘Omarmen’;

Geliefd
Ik kan je niet missen,
We zijn nog niet uitgepraat,
En je bent zo geliefd

Mogen wij elkaar
Zomaar
Ergens tussen Hier en Nu

Waar dan ook

Weer eens tegenkomen,
Alsjeblieft?

Esther noemt zichzelf liever geen schrijfster al heeft ze in haar achterhoofd alweer plannen voor een nieuw schrijfproject. Dat zou haar nu nog teveel verplichting om te moeten produceren geven. Ze schrijft het liefst wanneer en hoe het komt. De troost en herkenning die anderen uit haar woorden halen, is voor nu meer dan voldoende voor haar, maar zeg nooit-nooit, laat ze weten. 

Cadeau
‘Omarmen’ wordt vaak cadeau gegeven aan nabestaanden, als duurzaam en blijvend alternatief voor bloemen. De illustraties zijn weer van Kitty Klaassen. Als het moeilijk wordt om erover te praten of te lezen, kun je ook gewoon even naar haar illustraties kijken.’

‘Zeker voor een afscheid, na een ziekbed of plots, zocht ik soms lang naar de juiste woorden. Ik wilde niemand tegen het hoofd stoten of gevoelens die er zijn niet goed benoemen. In mijn schrijfsels lees je over verschillende onderwerpen die komen kijken bij een uitvaart of een afscheid; een laatste adem, een hemel, zakdoekje, condoleance, vrij, tranen, zwaaien, opruimen, schaduw, rollercoaster, een morgen en lief. Ook geloof in een hiernamaals wilde ik beschrijven maar niet als vaststaand feit. Hoe mooi zou het zijn om een dierbare weer te zien?’

Boekje bestellen
Het boekje ‘Achter de wolken...’ ligt bij een aantal huisartsen, GGZ-instellingen en medische praktijken op de leestafels, maar is net als Omarmen ook te koop bij Bruna in Heiloo, vraag er gerust naar.

Wil je ze liever online bestellen? Dat kan ook, via esther.constant@hetnet.nl. De prijs per boekje is € 15,00, exclusief eventuele bezorgkosten. Je krijgt het boekje als mooi cadeautje thuisgestuurd. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant