V.l.n.r. schrijfster Caroline Kat, initiatiefnemer van het boek Tijmen Valkering en natuurlijk Ans en Aris voor het welbekende Café de Wit.
V.l.n.r. schrijfster Caroline Kat, initiatiefnemer van het boek Tijmen Valkering en natuurlijk Ans en Aris voor het welbekende Café de Wit. Foto: aangeleverd

Boek ‘We gaan naar Ans en Aris’ een must-have voor heel Heiloo

Algemeen


HEILOO - Het gonsde al hier en daar maar vanaf nu is het geen gerucht meer: in het diepste geheim is er een boek geschreven over onze Heilooër horeca-iconen Ans en Aris de Wit. Het historische naslagwerk waarin veertig jaar feest wordt beschreven op de Heerenweg is vanaf heden per voorinschrijving te bestellen. Menig Heilooër zal iets in het boek herkennen maar ook is het een must-read voor nieuwe Heilooërs en kinderen van Heilooërs die de Aris-tijd net hebben gemist. 

“Ik moet er toch een beetje aan wennen om over mezelf te lezen”, aldus Ans, die niet graag op de voorgrond treedt. In de veertig jaar dat uitbaters Ans en Aris boven het café woonden stond Ans bekend om haar huisgemaakte gehaktballen en haar uitmuntende snert. Ook gastheer Aris trad niet graag op de voorgrond: “We hebben er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat wij een begrip waren in de regio. We groeiden er gewoon in, van maand tot maand”, aldus Aris de Wit. Een misvatting van deze horecatijgers, want ook al heet het café al jaar en dag ‘Café de Wit’, nog hoor je niets anders dan: “Ik ga even naar Aris”.

Verhalen voor het nageslacht
De hardcover van maar liefst 80 pagina’s beschrijft verhalen die niet verloren mogen gaan over Café de Wit in woord en beeld. Het boek is gebaseerd op meerdere interviews van schrijfster Caroline Kat met Ans en Aris de Wit, een gesprek met broer Kees en schoonzus Marian de Wit en gesprekken met oud-medewerkers. Ook de Historische Vereniging Oud Heiloo deed een duit in het zakje en zo ontstond er een humoristisch, herkenbaar én geschiedkundig boek over het kroegleven in Heiloo vanaf 1927 tot 2000 toen Aris en Ans besloten terug te treden van de Heerenweg.

De horeca houdt nooit op dus tot op heden staan Ans en Aris iedere donderdagochtend nog bij de biljartclub in sporthal het Vennewater en zijn zij eigenaar van het pand in Tuitjenhorn waarin restaurant RuiG is gevestigd. “Heerlijk, dit was vroeger het café van mijn ouders. Ik ben daar opgegroeid. Er is altijd wel wat dus ik word nog dagelijks gebeld om ergens mee te helpen”, glimlacht Aris.

De making of
Initiatiefnemer van het boek is Tijmen Valkering. Hij zat samen met Aris de Wit in de gemeenteraad. “In 2003 spraken we voor het eerst over een boek. Als je met Aris aan een borrel zit komen de verhalen los. Het idee bleef hangen maar er gebeurde niets. Tijmen stapte uit Heiloo-2000 en begon zijn eigen partij, Heiloo Lokaal. Caroline Kat schreef de tekst voor zijn website. In 2020 kreeg Tijmen een ingeving: Caroline moest het boek gaan schrijven en zo geschiedde, eindelijk.

Het geheim van Aris
Heel typerend voor Café de Wit, in de volksmond ook wel ‘Aris’ genoemd, was dat Heilooër ouders hun kinderen met een veilig gevoel naar het café lieten gaan. “Ans stond na sluitingstijd altijd buiten om de kinderen naar huis te begeleiden, rottigheid was er zelden”, aldus Tijmen, zelf ook vader. ”Aris was bekend in heel Noord-Holland, de gasten kwamen overal vandaan. Als je vertelde dat je uit Heiloo kwam was het eerste wat ze vroegen: oh dan ken je Aris wel”, zo vult hij aan. Aris zelf was zich hier nooit zo van bewust totdat hij een damesteam aan de bar had in sporthal Het Vennewater. “We willen straks naar Aris dus kunnen we even afrekenen?” vroeg een van de meiden. “Natuurlijk is dat goed, ik ken hem wel, prima kerel”, zei Aris glimlachend tegen de dames.

Boekpresentatie
Op 18 juni vindt de boekpresentatie plaats in Café de Wit onder het genot van een hapje en een drankje. Oud-burgemeester Hans Romeyn overhandigt dan de eerste druk aan Ans en Aris. Iedereen is welkom en Ans en Aris zullen acte de présence geven om het boek te signeren. Vanaf heden is het boek bij voorinschrijving te bestellen via het e-mailadres t.valkering@quicknet.nl. De anekdote over de tropische vissen is trouwens een bijdrage van de oudste zoon van Ans en Aris, maar wat die anekdote is verklapt de Uitkijkpost natuurlijk nog niet.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant