Joena traint wekelijks bij AV Trias.
Joena traint wekelijks bij AV Trias. Foto: aangeleverd

Joena komt in beweging tijdens Steptember

Algemeen

HEILOO - De 11-jarige Joena heeft door een herseninfarct bij haar geboorte een lichte vorm van cerebrale parese (CP). Om geld in te zamelen voor mensen met CP doet Joena mee aan Steptember, een internationale actie. Tijdens de actie worden deelnemers uitgedaagd om van 1 tot en met 30 september dagelijks 10.000 stappen te zetten. En daarvoor is Joena op zoek naar sponsoren om haar doel van € 500 te behalen. 

Joena skiet heel graag bij skicentrum Heemskerk en is daar in aanraking gekomen met olympische paraskiër Jeffrey Stuut, tevens Steptember-trainer. “Het kwam eigenlijk doordat Joena vorige maand langs de deuren was gegaan om geld op te halen voor mensen met cerebrale parese. Toen moesten we gaan bedenken hoe ze dat geld dan kon doneren en hoe ze meer geld kon inzamelen”, aldus Jolanda Bolten, de moeder van Joena. “Zo kwamen we op het idee om mee te doen aan Steptember. Beweging is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met cerebrale parese. Dus gaat Joena naast het skiën veel bewegen. Lopen is lastig voor haar, dus er zullen kilometers op de fiets en step gemaakt gaan worden. Ook sport Joena bij AV Trias bij Nicole en Zoë, die wekelijks een training verzorgen voor jeugd met een beperking. Er worden dus heel wat stappen gezet”, vertelt een trotse Jolanda. 

Joena heeft zichzelf als doel gesteld om in ieder geval € 500 op te halen. Via de link www.steptember.nl/fundraisers/joenakooijman kunt u Joena sponsoren en leest u meer over de actie.


Cerebrale parese (CP) is de meest voorkomende lichamelijke beperking bij kinderen. Soms hebben mensen met CP ook een cognitieve beperking. CP is een hersenbeschadiging die is ontstaan tijdens de zwangerschap, de geboorte of in het eerste levensjaar.

Zuurstofgebrek kan CP veroorzaken. Vroeger werd CP spasticiteit genoemd. Mensen met CP kunnen moeite hebben met bewegen, communiceren, zien, eten en leren. Het effect van CP verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen mankeren ogenschijnlijk niets, terwijl anderen in een rolstoel zitten en 24 uur per dag afhankelijk zijn van andere mensen. Het leven met CP is voor velen belastend en moeilijk. Hulp is daarbij onmisbaar.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant