Een van de samenstellers van de tentoonstelling is Heilooër Robin Raven.
Een van de samenstellers van de tentoonstelling is Heilooër Robin Raven. Foto: Rieke van der Niet

Robin Raven werkt mee aan tentoonstelling ‘Slavernij’ in het Rijksmuseum

Algemeen

HEILOO – Op 18 mei werd door koning Willem-Alexander de tentoonstelling ‘Slavernij’ in het Rijksmuseum in Amsterdam geopend. Vanwege corona is de tentoonstelling voorlopig beperkt te bezoeken (uiteraard wel online toegankelijk).

Een van de samenstellers van de tentoonstelling is Heilooër Robin Raven (schrijver en columnist van de Uitkijkpost).

Robin Raven: “Via tien persoonlijke verhalen maakt iedere bezoeker kennis met de koloniale tijd, die grofweg loopt van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. In de zalen wordt je geconfronteerd met ons slavernijverleden in Suriname, Brazilië, het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië. Dit gebeurt door voorwerpen, schilderijen, gedichten, vertellingen, muziek en nog veel meer. Ik hoop dat iedereen komt kijken want de ontmoetingen zijn buitengewoon indrukwekkend.”

Hoe is de Heilooër betrokken geraakt bij de tentoonstelling? “De samenstellers waren op zoek naar een schrijver die de audiotour voor kinderen vorm zou kunnen geven. Dat zou iemand moeten zijn die affiniteit heeft met het schrijven vanuit andere culturen. Ik heb veel geschreven over het Indonesisch/Indisch verleden en via mijn jeugdroman De laatste reis van Garoeda (2021) kwamen de samenstellers bij mij terecht. Toen ik de uitnodiging kreeg, sprong ik een gat in de lucht! Werken voor een wereldmuseum als het Rijks, daar kun je alleen maar van dromen!”

De audioverhalen worden ingesproken door Yosina Roemajauw. Zij won in 2018 The Voice Kids. Daarnaast zijn er ook verschillende stemacteurs ingevlogen, waaronder Everon Jackson Hooi (Bing uit GTST).

De samenwerking verliep zo prettig dat Robin ook werd gevraagd mee te werken aan het magazine Slavernij en nu? Dit blad is in heel Nederland uitgezet voor alle groepen zeven en acht en de brugklassen van het middelbaar onderwijs. Robin schreef verhalen over Anton de Kom, de slavin One Tete Lohkay en de Indonesische verzetsstrijder Surapati.

Robin Raven: “De richtlijn was: ‘Beschrijf een korte beslissende fase uit het leven van deze vrouw en mannen’. Dat was een hele opgave. Probeer maar eens één allesbeslissend moment uit je eigen leven te vinden. Er zijn er zoveel!”

Tot slot, wat was voor Robin het spannendste moment in het hele proces? “Allereerst hoe je van een ruwe schets tot een gladgestreken eindproduct komt, dat recht doet aan alle facetten van het personage. Maar daarnaast natuurlijk ook de luistersessies: horen hoe jouw teksten na vele maanden schrijven (en vooral schrappen!) worden ingesproken door bekende stemacteurs. Dat zijn momentjes vol magie!”

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant