Jort van Kalkeren.
Jort van Kalkeren. Foto: aangeleverd

Jonge Heilooërs voor het eerst naar de stembus

Algemeen

HEILOO - Het is misschien iets waar niet meteen alle jongeren om staan te springen of waar ze direct het belang van inzien: stemmen. Toch kan je met een stem gebruikmaken van je democratische recht. Voor veel 18-, 19- en 20-jarigen is woensdag 17 maart de eerste keer dat ze het rode potlood ter hand mogen nemen om te kiezen voor de partij of politicus van hun keuze. Maar waar kies je dan eigenlijk voor en hoe bepaal je welke partij het dichtst bij jouw eigen opvattingen staat? De jonge stemgerechtigde Heilooërs Chenaux (19), Jort (20) en Merel (19) vertellen erover.

Chenaux Jonkhart (19 jaar)
Ja, ik heb voor het eerst stemrecht. En dat is best leuk, omdat ik nu mijn standpunten kan koppelen aan een partij die daarbij past. Stemmen vind ik belangrijk omdat wij als Nederlanders de kans hebben om dit op een democratische manier te doen. In veel landen is dit onmogelijk. Ik vind dat je je stem moet uitbrengen als je stemgerechtigd bent, want elke stem telt.

Wat ik zelf erg belangrijk vind in een keuze voor een partij zijn het onderwijs, de economie, de woongelegenheid, de veiligheid en de democratie. Het is interessant als partijen over belangrijke standpunten, zoals het klimaat, de coronacrisis of de economie in discussie gaan. Zo kan ik namelijk beter de achterliggende gedachte van een politicus begrijpen. Ik breng mezelf dan ook op de hoogte door middel van debatten op de televisie en via stemwijzers.

Ik ga niet alleen uit van partijstandpunten. Het is voor mij belangrijk hoe een politicus zich gedraagt in de media en daarbuiten. Als hij of zij onprofessioneel of kinderachtig over zou komen, dan kan dat wel mijn keuze beïnvloeden.

Jort van Kalkeren (20 jaar)
Gebruikmaken van je stemrecht is belangrijk. Het is een van de schaarse momenten waarop wij als burgers zeggenschap hebben over de keuzes die gemaakt worden in Nederland. Door te stemmen op jouw voorkeurspartij heb je indirect invloed op de keuzes die gemaakt worden en de idealen die door de partij worden nagestreefd. Aandacht voor de woongelegenheid voor jongeren, klimaat, zorg en het onderwijs vind ik belangrijke punten.

Ik breng mezelf op de hoogte door op diverse websites een stemwijzer in te vullen. Daar kijk ik welke partijen mij het beste liggen. Ik bezoek de websites van deze partijen om meer informatie te vinden over hun verkiezingsprogramma.

Het is belangrijk hoe een politicus zich gedraagt in de media. Het zorgt voor een minder grote kloof tussen de overheid en de kiezer. Verder geeft de media een beeld over wat voor persoon de politicus is. Reageert een persoon impulsief of denkt hij of zij juist na voordat hij of zij reageert. Deze persoonlijke eigenschappen spelen ook een belangrijke rol in mijn keuze.

Merel Dalenberg (19 jaar)
Dit is de eerste keer voor mij dat ik kan stemmen. Juist nu er zoveel gebeurt wat van invloed is op de toekomst van de jongeren van nu, vind ik het belangrijk om mijn stem te laten horen. Ik kijk naar standpunten en ideeën van verschillende partijen over bijvoorbeeld de inzet voor klimaat, milieu en duurzaamheid. Maar ook gezondheidszorg, woningbouw voor starters en hoe met de studiefinanciering wordt omgegaan vind ik belangrijk.

Vooral op social media zie ik berichten voorbijkomen van verschillende partijen. De NOS legt bijvoorbeeld op Instagram duidelijk uit wat de standpunten zijn van elke partij in een korte video. Ook vul ik diverse stemwijzers in.

Het partijprogramma is belangrijk, maar ook vind ik het belangrijk om te zien hoe een politicus zich vervolgens presenteert in de media. Hoe stevig en geloofwaardig hij of zij dat doet voor de partij en met welke argumenten. Bij talkshows of debatten worden de verschillende standpunten of meningen daardoor vaak ook duidelijker.

Merel Dalenberg.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant