Afbeelding
Foto: Pixabay

Waarom het buiten zo lekker ruikt na regen

Algemeen Regio

REGIO - Na een lange periode van droogte en warmte, volgt vaak een fikse regenbui die de aarde lekker verkoelt. Daarbij komt een karakteristieke geur vrij: geosmine. Dit molecuul is een van de stoffen die bijdraagt aan het ‘aarde-achtige’ aroma dat je kan ruiken na regen, ook wel petrichor genoemd. Het woord geosmine komt van de griekse woorden geoo, ‘aarde’ en osmè, ‘geur’. Maar hoe ontstaat die geur?

Bacteriën produceren geosmine en het stofje komt in de aarde terecht als deze organismen sterven. Omwoelen van grond, of regen na lange droogte, maakt dat de vluchtige stof in de lucht komt. De menselijke neus kan geosmine al ruiken bij een extreem lage hoeveelheid.

De grondsmaak die soms aan drinkwater, wijn of vis zit, schrijft men ook aan geosmine toe. Dit effect is vaak ongewenst, maar men kan de smaak verwijderen door bijvoorbeeld azijn aan de vis toe te voegen. Azijn is namelijk een zuur, en een zure oplossing zet geosmine om in argosmine. Om die smaak in wijn te verwijderen gebruikt men vaak druivenpitolie, maar dit vermindert helaas ook de smaak van de wijn zelf.

Bron: www.kncv.nl (De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant