Suzan Gökemeijer.
Suzan Gökemeijer. Foto: STiP Fotografie

Praktijk voor Haptotherapie Heiloo en Bergen

Algemeen Bedrijf Belicht

Een nieuwe website voor
Praktijk voor Haptotherapie Heiloo en Bergen

Bergeonstraat 34, 1851 KB Heiloo, 06-48 78 56 94, info@haptotherapieheiloo.nl , www.haptotherapieheiloo.nl                      
Prinsesselaan 52, 1861 EP Bergen, 06-48 78 56 94, info@haptotherapiebergen.nl , www.haptotherapiebergen.nl

Suzan Gökemeijer heeft 15 jaar ervaring als haptotherapeut en heeft 12 jaar lesgegeven aan het Instituut voor Toegepaste Haptonomie in Nijmegen. In Heiloo runt ze al 15 jaar haar praktijk. In Bergen is zij inmiddels 5 jaar werkzaam. Zij is aangesloten bij de beroepsvereniging. Haar website heeft (weer) een nieuw jasje gekregen en is nu nog beter leesbaar op telefoon en tablet.

Suzan: “Een mens kan zichzelf zijn wanneer hij durft te voelen en daar zoveel vertrouwen in heeft dat hij daarnaar leeft. Positieve bevestiging is daarvoor belangrijk; ervaren dat je klopt, dat het klopt wat je voelt zodat je kunt leren naar jezelf en je lijf te luisteren en daar vertrouwen in krijgt.

Mensen die vastlopen en onzeker zijn, zijn vaak afgesloten van zichzelf en hun lichaam. Ze richten zich op anderen om te bepalen wat goed is of wat ze moeten doen of laten, in plaats van bij zichzelf te rade te gaan of te luisteren naar wat hun lichaam aangeeft. Dat kan een hoop spanning geven en uiteindelijk ernstige klachten zoals een burn-out, veroorzaken.”

Haptotherapie is erop gericht jezelf beter te leren kennen en te ontdekken hoe je met jezelf en anderen omgaat en hoe dat voor je voelt. Dat doet haptotherapie door gebruik te maken van gesprekstherapie en ervaringssituaties.

Gesprekstherapie is belangrijk om gevoelens te kunnen duiden. Want pas als je woorden kunt geven aan wat je voelt wordt het je ook echt duidelijk wat er met je gebeurt.

Ervaringssituaties onderscheiden haptotherapie van andere begeleidingstherapieën. Want soms is praten alleen niet genoeg om je verder te kunnen ontwikkelen. Ervaringssituaties geven je de gelegenheid je bewust te worden wat je ervaart in bepaalde situaties en wat je met die gevoelens doet. Dit kan helpend zijn om lang bestaande patronen te doorbreken en dat kan een gevoel van zelfvertrouwen en kracht geven.

Meestal zijn het juist kleine dingen die mensen uiteindelijk veranderen. Heel simpel vaak. Maar de gevolgen kunnen groot zijn en een grote verandering betekenen.

“Er komen mensen bij mij met burn-out klachten, werk- of relatieproblemen, slaapproblemen, onzekerheid, verwerkingsproblemen zoals bij rouw, ziekte of trauma, hyperventilatie of omdat ze geen plezier meer beleven aan wat ze doen. Er komen ook mensen met zware verledens of trauma’s. Vaak in combinatie met andere begeleidingstherapieën of als een vervolg ervan.

Ik vind het erg leuk mensen te begeleiden bij die bewustwording. Ook na 15 jaar blijft het een boeiend beroep voor me. Soms best heftig, als de problematiek heftig is, maar uiteindelijk maakt het niet uit, heb ik gemerkt, of de problemen groot of klein zijn; ten slotte willen we allemaal gezien en gehoord worden en is vooral de erkenning door onszelf ook erg belangrijk,” aldus Suzan.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant