Wethouder Rob Opdam opende het Huis van Duurzaamheid in de Bibliotheek.
Wethouder Rob Opdam opende het Huis van Duurzaamheid in de Bibliotheek. (Foto: STiP Fotografie)

Huis van Duurzaamheid geopend in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Zaterdagochtend 2 november opende wethouder Rob Opdam in Bibliotheek Heiloo het Huis van Duurzaamheid. Het huis is opgetrokken uit karton en is gemaakt door CiRoPack bv. De aanwezigen warmtepomp en het voorbeeld van vloerverwarming zijn geleverd door de Installatiebedrijf De Noord. Het huis zal dienen als informatiepunt op het gebied van verduurzamen van woonhuizen.

Bibliotheek Heiloo opende het informatiepunt omdat zij als maatschappelijke organisatie vinden een rol te hebben in het bieden van informatie en kennis op het gebied van verduurzaming. Het is de bedoeling dat, nu het casco staat, het huis langzaam maar zeker ingericht gaat worden. Iedere bezoeker die het huis bezoekt moet daar antwoord krijgen op alle vragen over duurzaamheid in het dagelijks leven, van bewust boodschappen doen tot energiebesparing. Daarom heeft dit informatiepunt de vorm van een huis gekregen. Om het verhaal van duurzaamheid letterlijk dichtbij de mensen thuis te brengen. Het huis wordt gevuld met informatie, boeken, tips en activiteiten zoals spreekuren, lezingen en bijeenkomsten.

Activiteiten

In de maand november vinden verschillende activiteiten plaats. Per week een ander thema met veel informatie in de vorm van workshops, presentaties en ruimte voor vragen. Op 9 november is het thema 'wonen'. Op 16 november 'mobiliteit' en op 23 november 'afval en recycling'. Op 20 november is er een lezing van Martijn Smit en op 21 november een excursie naar Sortiva.

Toekomststoel

Op 10 november is er een lezing van Jan en Sanne Terlouw in het PCC gebouw, over hun werk en de ideeën die hieraan ten grondslag liggen. Jan Terlouw zal ook inhaken op het thema 'duurzaamheid'. Op 2 november vond een workshop 'Het pimpen van de Toekomststoel' uit het door Jan Terlouw geschreven boek 'Het Hebzuchtgas' plaats.

De stoel zal na 10 november aan wethouder Rob Opdam cadeau wordt gedaan. Jeanette Braam: "Een stoel waarvan wij hopen dat deze een plaats krijgt in de raadszaal zodat, u meneer de wethouder, bij al uw besluiten rekening kan houden met de toekomst van de generatie van Denise Otto, onze jeugddirecteur." Denise en Jeanette Braam zullen de stoel te zijner tijd officieel  aan de wethouder aanbieden.

Tips

Mocht u duurzame tips hebben dan kunt u deze kwijt op een formulier welke verkrijgbaar is bij de Bibliotheek Heiloo. Schrijf uw tips op en lever u suggesties in bij de servicebalie. Alle tips zullen op een groot bord aan het Huis van Duurzaamheid worden opgehangen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten