Mevrouw Ilona Sandbergen-Praetorius onthult samen met Josta de Graaf-Gieltjes de vitrine met werk van haar vader.
Mevrouw Ilona Sandbergen-Praetorius onthult samen met Josta de Graaf-Gieltjes de vitrine met werk van haar vader. (Foto: STiP Fotografie)

Tentoonstelling 'Kunst in Herinnering' geopend

HEILOO - Vrijdagmiddag 5 juni kwamen vele genodigden naar het Historisch Museum voor de opening van de tijdelijke tentoonstelling'Kust in Herinnering'. Mevrouw Ilona Sandbergen-Praetorius (85) verrichtte de opening.

Mevrouw Sandbergen-Praetorius is de dochter van één van Nederlands eerste couturiers Joan Praetorius die jaren in Heiloo woonde en zelfs voor het Koninklijk Huis japonnen ontwierp. Naast de opleiding tot mode-ontwerper deed Joan Praetorius ook een opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In de vitrine die bij de opening werd onthuld kunnen bezoekers een schilderij van de hand van Praetorius zien met daarop zijn toen 18-jarige dochter Ilona. Tevens zijn de baljurk, een cape met capuchon, een bijpassend tasje, een brillen- en het sigarettenpijpje-etui, de mitaines en het kaartje van Ilona Praetorius te zien. De baljurk en de cape zijn door Joan Praetorius ontworpen. De vitrine is zeker een eerbetoon aan de vader van Ilona.

Naast het werk van Joan Praetorius wordt ook werk van andere overleden kunstenaars uit Heiloo tentoongesteld. Naast schilderijen zijn er ook marionetten poppen en beelden te zien. 

De tentoonstelling is vanaf zaterdag 6 juli tot en met half oktober open voor publiek. Openingstijden van de Historisch Museum: dinsdagavond 19.00-21.00 uur, zaterdag en zondag 14.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meer berichten