Chinees Indisch Specialiteiten restaurant Lotus, aan de buitenkant van winkelcentrum 't Loo.
Chinees Indisch Specialiteiten restaurant Lotus, aan de buitenkant van winkelcentrum 't Loo. (Foto: Mark van Wonderen)

Chinese restaurants Heiloo goed verzorgd

HEILOO - Gevels waaraan al jaren geen onderhoud meer is gepleegd, dode planten voor de ingang en een lichtbak die overduidelijk betere tijden heeft gekend. Journalist Mark van Wonderen heeft het allemaal veelvuldig voorbij zien komen tijdens zijn zoektocht naar álle nog bestaande Chinees-Indische restaurants van Nederland. Die zoektocht duurde ruim een jaar en bracht hem langs elk dorp van Nederland.

Onlangs verscheen zijn (foto)boek Chin.Ind.Spec.Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen, waarin hij de bijna 1100 Chinees-Indische eetgelegenheden die ons land nog rijk is, heeft vereeuwigd.

In Heiloo trof hij nog twee 'Hollandse' Chinezen aan, beide in een winkelcentrum: Kang Wah in 't Hoekstuk en Lotus in 't Loo. En daar waar hij elders in het land veel aandoenlijke treurnis tegenkwam, kunnen de Chinese restaurants van Heiloo Van Wonderen wel bekoren: "Uit eten gaan in een winkelcentrum heeft zelden iets aanlokkelijks, maar Kang Wah en Lotus zien er opmerkelijk goed verzorgd uit. De echte charme van deze restaurants zit hem in het interieur: systeemplafonds, afhaalgedeeltes met veel nep marmer en veel, heel veel, Chinese beeldjes. Prachtig allemaal."

Van Wonderen begon aan zijn missie omdat de ouderwetse Chinees uit het straatbeeld dreigt te verdwijnen. "Steeds vaker hangt er een bordje met 'te huur' op het raam of zijn ze bezig de boel om te bouwen naar een wok- of sushirestaurant. De oudere restauranthouders gaan met pensioen en hun kinderen hebben geen zin in om zo hard te moeten werken." En daarmee dreigt volgens Van Wonderen Nederlands cultuurerfgoed te verdwijnen. "Iedere Nederlander is met het Chinees-Indische restaurant opgegroeid. Ik ook, ik ben geboren in Bergen en elk jaar gingen we op de trouwdag van mijn ouders naar De Oude Prins in het dorp. Iets anders was er ook eigenlijk niet. Voor velen was dit typisch Nederlandse fenomeen ook de eerste kennismaking met exotisch eten. Zo jammer dat veel van deze restaurants nu plaats maken voor iets hips."

Het boek 'Chin.Ind.Spec.Rest.: een verdwijnend Nederlands fenomeen' is te koop in de betere boekwinkels en te bestellen op www.chinindspecrest.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitkijkpost.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>