Roef Kempenk in volle actie tijdens de training.
Roef Kempenk in volle actie tijdens de training. STiP Fotografie

HSV voetbalt tegen KNVB CP-voetbal

Algemeen Heiloo

HEILOO - Zondag 15 april was het eindelijk zover. Het KNVB CP-voetbal kwam een dag naar HSV Heiloo. Het bestuur van HSV reageerde direct enthousiast toen de KNVB de vraag stelde of HSV gastlocatie wilde zijn voor een training van het nationale jeugdselectie. En het bleef niet alleen bij een training. Er werden echte wedstrijden gespeeld. Drie teams van HSV namen het op tegen drie CP-teams.

In één van de CP-teams speelde de 10-jarige Roef Kempenk uit Heiloo mee. Roef voetbalt al vanaf zijn vijfde bij HSV. Al vroeg mocht hij van zijn ouders op voetbal. Dit omdat Roef dol was op voetbal, maar ook omdat Roef een hersenbeschadiging (Cerebrale Parese, CP) heeft. Mensen met cerebrale parese hebben als gevolg van een hersenbeschadiging en motorische beperking. Zo ook Roef, de motoriek van zijn rechterhand is niet goed en over zijn rechterbeen en voet heeft hij minder controle. "Als hij jong zou starten met voetbal dan zou zijn beperking nog niet zo opvallen bij de andere jonge kinderen. Mocht dit op latere leeftijd wel het geval zijn en kinderen harder naar hem worden, dan had hij in ieder geval een paar jaar gevoetbald", zo redeneerden zijn ouders. Het tegendeel is inmiddels bewezen. Roef voetbalt nog steeds. Momenteel speelt hij bij HSV JO11-2, is hij volledig geaccepteerd in zijn team en doet hij niet onder voor de andere jongens.

Roef zijn ouders wisten van het bestaan van KNVB CP-voetbal af. Dit voetbal is voor jongens met CP en Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In Nederland is geen speciale competitie voor CP-voetbal. Wel zijn er verschillende nationale selecties (jeugdteams en het A-team) die regelmatig bij elkaar komen om te trainen. Vanaf 2017 is Roef officieel opgenomen in het KNVB CP-team JO15. Naast het team waarin Roef speelt, jonger dan vijftien jaar, is er ook een team onder de zeventien en onder de negentien jaar. Het A-team bestaat uit spelers tussen de twintig en dertig jaar.

De spelers uit de jeugdteams komen uit het gehele land. Van Capelle a/d IJssel tot aan Maastricht en van Hoog Mierde tot Heiloo. Doordat de spelers uit het geheel land komen zien ze elkaar weinig. Maar contact buiten de trainingen om hebben ze zeer zeker, maar het is het voetbal wat ze bindt.

Dennis Straatman, teammanager KNVB vertelt: " Momenteel hebben wij vijfenveertig jeugdspelers verdeelt over drie teams. Daarnaast een A-team. Dit A-team speelt in juli/augustus in Zeist op het EK voor CP-teams. Tijdens het EK doen tien landen mee die strijden voor de titel".

Dennis vindt het mooi om te zien dat het CP-voetbal de spelers zelfvertrouwen geeft. "Ieder doet op zijn eigen niveau mee", aldus Dennis.

Zondag was een prachtige dag en de KNVB wil HSV heel erg bedanken dat zij gastlocatie wilde zijn. En ook de spelers van HSV die enthousiast drie wedstrijden hebben gespeeld worden bedankt. En voor Roef was er nog een leuke bijkomstigheid..... Hij mocht spelen tegen zijn oudere broer Storm!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Spelers van de drie CP-teams, de staf en de drie HSV-teams op de tribune bij HSV.
Het team van Roef (voorste rij tweede van links).

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant