Een vuurkorf.
Een vuurkorf. (Foto: Aangeleverde foto.)
Heiloo

Stoken? Doe het schoon en veilig!

HEILOO - Het gebruik van openhaarden, inzethaarden en houtkachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook het stoken van hout in terraskachels, vuurkorven en dergelijke. Ongeveer 20% van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel, openhaard of een vuurkorf.

In de gemeente Heiloo gebruiken steeds meer inwoners een houtkachel, openhaard of een vuurkorf. Dit is heel gezellig maar helaas veroorzaakt het stoken ook weleens overlast. Met name in de directe omgeving kan dit tot (ernstige) hinder leiden. U kunt dit voorkomen door goed te stoken.

Goed stoken
Gebruik altijd droog en schoon hout. Bij hout dat niet schoon en droog is, bestaat de kans dat er rook en schadelijke stoffen vrijkomen. Want schone rook bestaat niet. Er kan altijd hinder (rook, geur en roetneerslag) optreden en tot gezondheidsklachten leiden, bij uzelf of bij de omwonenden. Daarbij kunnen de weersomstandigheden, bijvoorbeeld mist of windstil weer, ook een rol spelen.

Beperk de stookduur tot een paar uur per dag en zorg voor een goede verspreiding van de rookgassen. Op deze manier is de overlast minimaal en kunt u genieten van uw houtkachel, openhaard of vuurkorf.

(Brand)veiligheid
Hou bij het stoken de brandveiligheid in acht. Zorg dat uw houtkachel of openhaard goed ingeregeld is. Controleer bijvoorbeeld of het rookkanaal (nog) goed is aangesloten op de kachel. Tip: plaats een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of openhaard. Bij onvolledige verbranding kan namelijk de levensgevaarlijke koolmonoxide vrijkomen.

Kortom. Stook bewust, veilig en denk daarbij ook aan de omgeving.

10 stooktips
· Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen;
· Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel;
· Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend bedrijf;
· Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes;
· Stook alleen droog en onbehandeld hout;
· Stook niet bij windstil of mistig weer;
· Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt;
· Zorg voor volledige luchttoevoer;
· Controleer regelmatig of u goed stookt;
· Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Meer berichten

Wat vindt u?

Sinds de coronacrisis brengt Uitkijkpost zogenaamde coronapagina's in de krant, met daarin lokale verhalen over corona. Hoe waardeer jij deze pagina's?Reageren!