De bultrug in de lens van amateurfotograaf Rob Glas.
De bultrug in de lens van amateurfotograaf Rob Glas. Foto: Rob Glas

Bultrug voor de Egmondse kust 'Hoe gaaf is dit'

Algemeen Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE - "Waanzinnig om te zien zo vlak voor de Egmondse kust, een geweldige ervaring." Zo omschrijft amateurfotograaf Rob Glas uit Egmond aan Zee zijn ultieme fotomoment. Rob fotografeerde zaterdag de bultrug, net als enkele andere uit Egmond afkomstige fotografen, zoals Sjef Kenniphaas en Bastiaan Schuit.

Rob: "De bultrug is ruim tien meter lang. Hij zwom honderd meter voor de boot uit, ik kon het dier prachtig mooi fotograferen. Het was een topdag." Toen Rob hoorde van de signalering van een bultrug, spoedde hij zich naar het strand en keek hij door zijn camera de zee op. "Arnold Wijker, die naast mij stond, liet mij weten dat ik naar links moest kijken. En ja hoor: toen zag ik de bultrug tevoorschijn komen. Wauw, dacht ik, is dit echt? Meteen daarna zag ik iemand met een tractor en een boot op het strand richting de zee rijden. Ik rende erheen en ging mee met Lars Dekker uit Egmond aan Zee. Ik klikte mijn foto's op nog geen vier kilometer verderop. Echt waanzinnig om te zien voor de Egmondse kust."

Het komt de laatste jaren vaker voor dat bultruggen, die horen tot de baleinwalvissen, worden waargenomen bij de kust. Heel regelmatig gebeurt dat echter niet, aldus de regionale omroep NH. Ook drie jaar geleden werd een bultrug gesignaleerd voor de Egmondse kust en vorig jaar oktober hield een meterslange bultrug zich een tijdje op in de haven van Vlissingen. In 2012 strandde bultrug Johannes/Johanna op een eilandje bij Texel.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Lars Dekker op zoek naar de bultrug.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant