Afbeelding

Gemaal 1879 draait weer

Cultuur

AKERSLOOT - Op zondag 3 april gaan de deuren van Gemaal 1879 weer open voor een nieuw zomerseizoen. Het gemaal kreeg afgelopen winter een grote onderhoudsbeurt door de vrijwilligers en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verbeterde de vijzellagering. Er kan dus weer water verpompt worden komende zondag.

Met het openen van de deuren is er ook een nieuwe expositie op het gemaal te bewonderen en wel van Gerwin Tromp uit Castricum. Gerwin is een veelzijdig talent, tekenen, boetseren, speksteen snijden, schilderen en dat in vele genres. Zo zijn er van zijn hand potloodtekeningen, maar ook schilderijen in acryl of olieverf. Verder maakt hij naast tekeningen en schilderijen 3D-werk en commerciëel werk.

De expositie heeft de naam 'Kwetsbaar' meegekregen. Gerwin: "Ik vind, op het moment dat je iets of iemand uitbeeldt, dat je jezelf als kunstenaar kwetsbaar maakt door je zienswijze te geven op het onderwerp en tevens je niveau te laten zien. Tegelijkertijd wordt het uitgebeelde onderwerp broos omdat die door de ogen van de kunstenaar bekeken en verbeeld wordt." Hij voegt hieraan toe: "In deze tijd is kwetsbaarheid in toenemende mate een onderwerp dat voor veel mensen aantrekkelijk is, maar waar men gelijktijdig een muur omheen zet. Het vraagt om moed om het risico gekwetst te worden te durven nemen."

Gerwin besluit: "Kwetsbaarheid is in veel onderwerpen te vinden, en juist daar zit voor mij de aantrekkingskracht van iets of iemand in. Het levert een interessante paradox op, namelijk je neemt als kunstenaar zelf de regie over het uitbeelden van de vorm, maar het proces en het resultaat maakt kwetsbaar. Ik zie snel de kwetsbaarheid van iets. In veel van mijn werk valt dit thema terug te vinden."

U kunt de expositie bewonderen in de maanden april en mei, op zondagen van 13.30 tot 16.30 uur in het Gemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) te Akersloot. Voor groepen is op afspraak een bezichtiging mogelijk op andere tijden (zie hiervoor www.gemaal1879.nl).

Foto: Gemalen.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant