Afbeelding

9 minderjarige vluchtelingen in Egelshoek

Algemeen Heiloo

Parlan begeleidt vanaf begin april 9 alleenstaande minderjarige vluchtelingen tussen de 15 en 18 jaar in de Hobbits. Daar aan het Wethouder Thomsonbos 39-41 in de Egelshoek worden al 15 jaar jongeren opgevangen. De buurt heeft deze jongeren altijd met open armen ontvangen en tijdens de informele bijeenkomst van 17 maart was ook een welkome sfeer voor de toekomstige bewoners te voelen.

De buurt kreeg samen met burgemeester Romeyn en wethouder Elly Beens toegelicht dat het vertrek van de eerdere bewoners los staat van de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De verhuizing van de Hobbits-kinderen kwam voort uit de veranderde visie van Parlan, dat jonge kinderen het beste thuis of anders in een gezinssituatie kunnen opgroeien. Parlan heeft voor alle Hobbits-kinderen goede vervolgopvang gevonden in pleeggezinnen of gezinshuizen. Daardoor stond de Hobbits dus leeg. Toen het besluit om te verhuizen viel, was de opvang van deze jongeren nog niet in beeld.

Opvang

Parlan is, in samenwerking met het Nidos, verantwoordelijk voor het opvangen van de jongeren. Nidos is de voogdij-instelling voor deze vluchtelingenkinderen met verblijfsstatus en als zodanig verantwoordelijk. Bij het plaatsen van nieuwe kinderen probeert het Nidos te letten op de groep die dan in de Hobbit woont. Het Nidos heeft een contract van 3 jaar met Parlan. Dat kan 2 keer met 2 jaar worden verlengd.

Trots

Parlan heeft de gemeente Heiloo op de hoogte gesteld van de plannen en samen hebben zij de buurt geïnformeerd. Burgemeester Hans Romeyn: "Het doet mij goed om te ervaren dat kinderen welkom zijn in deze buurt. Dat hebben we gezien met de kinderen die er de afgelopen jaren hebben gewoond en ook voor de jongeren die er vanaf april komen te wonen staat de deur open. Ik ben er trots op dat we ons in Heiloo verantwoordelijk voelen voor onszelf en voor elkaar. Zorgen voor elkaar betekent dat we niet langs elkaar leven, maar aandacht voor elkaar hebben. Het is mooi om te zien dat de buren ook een rol willen spelen bij het helpen integreren van de jongeren. Zo blijft Heiloo een fijne plek om te wonen voor iedereen."

Begeleiding

Parlan begeleidt de jongeren. Mochten er vragen of wensen vanuit de buurt zijn, dan kunnen zij de groepsleiding daarop aanspreken of bellen met een nummer dat 24/7 bereikbaar is.

Taakstelling Elke gemeente heeft een taakstelling om vergunninghouders op te nemen. Dit zijn voormalige asielzoekers, die permanent in ons land kunnen en mogen blijven. Zij hebben een verblijfsvergunning en verblijven nu nog in asielzoekerscentra. De gemeente richt zich op het versneld huisvesten van mensen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders). De gemeente heeft vanuit het Rijk een taakstelling meegekregen om de eerste helft van dit jaar 29 vergunninghouders op te vangen. De 9 jongeren die in de Hobbit komen wonen maken daar onderdeel vanuit.

Foto: Peter de Ruyter Landschapsarchitectuur.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant