Afbeelding

Burgemeester tijdens Nieuwjaarstoespraak: 'Het moet toch mogelijk zijn het eens te worden over wereldvrede'

Algemeen Heiloo

HEILOO –De traditionele toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie, door burgemeester Hans Romeyn, werd belangstellend gevolgd door vele tientallen betrokken Heilooërs. Nieuws van ver buiten de grenzen van het dorp blijkt toch vaak een link met Heiloo te hebben. De meest afschuwelijke, nauwelijks voor te stellen gebeurtenissen komen steeds dichterbij.


Uiteraard houdt Romeyn zich als voorzitter van VluchtelingenWerk Noordwestholland bezig met de vraag hoe en wanneer Heiloo een bijdrage kan leveren aan de opvang van mensen op de vlucht. "Een groot aantal gemeenten in Noord-Holland Noord heeft al vluchtelingen opgevangen. In geen van die gemeenten heeft dat tot grote problemen geleid. Ik hoop van harte dat, mocht ook Heiloo aan de beurt zijn om vluchtelingen op te vangen, wij als Heilooërs de mensen hier ook met open armen ontvangen."

Zaterdagavond 12 december zijn delegaties van 195 landen op de klimaattop in Parijs akkoord gegaan met een nieuw klimaatverdrag. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, die de conferentie voorzat, sprak van een "historische tekst". "De wereld wil vrij kunnen ademen en rekent op u allen", zei Fabius.
Je zou toch zeggen als het lukt om met 195 landen een akkoord over het klimaat te sluiten, dan moet het toch ook mogelijk zijn om het met elkaar eens te worden over de wereldvrede. Dat we allemaal recht hebben op een plekje op deze wereldbol, recht hebben op eten en drinken, op vrijheid, ook van meningsuiting, recht hebben om in vrede samen te leven.


Natuurlijk is er in Heiloo, in onze regio, ook veel gebeurt het afgelopen jaar. "Afgelopen april hadden we een grote brand in Heiloo die de Noordergeestkerk in de as legde. In juli hadden we de grote storm die veel materiële schade heeft aangericht.
Op 24 juni besloten de vier gemeenteraden van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo tot de vorming van één gemeenschappelijke ambtelijke organisatie van zo'n 800 medewerkers per 1 januari 2017. De voorbereidingen daartoe zijn nu in volle gang.
De samenwerking gaat goed en geeft een goed gevoel bij de vier gemeentebesturen. De samenwerking is van belang om de dienstverlening aan onze 100.0000 inwoners verder te verbeteren."


"De discussie over de aansluiting op de A9 heeft lang geduurd. Reeds in zijn nieuwjaarstoespraak van 1962 heeft burgemeester Pesman over de wenselijkheid van die aansluiting gesproken; een halve eeuw geleden. Eind 2015 hebben Alkmaar en Castricum, de provincie Noord-Holland en Heiloo, besloten middelen vrij te maken om de realisatiefase in te gaan. De aansluiting is van belang voor zowel inwoners als ondernemers en voor een evenwichtige groei van ons dorp. De aantrekkingskracht van bedrijventerrein Boekelermeer werd het afgelopen jaar onderstreept met de award "Beste bedrijventerrein van Nederland".

Financieel gezien hebben we de bezuinigingsperiode achter ons gelaten. De meerjarige structurele begroting laat gelukkig een positief resultaat zien."

Tenslotte spreekt de burgemeester lovende woorden over de buurtpreventie via Whatsapp, een burgerinitiatief van Paul Dirks en Daniëlle Kloos. "Met elkaar zetten we onze schouders eronder om voor en met elkaar aan een betere wereld en een nog beter Heiloo te werken!"

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant