De beroemde Hilde komt een verloren sieraad ophalen bij Zuiderloo
De beroemde Hilde komt een verloren sieraad ophalen bij Zuiderloo Foto: Aangeleverd

Hilde zoekt sieraad tijdens Open Monumentenweekend

Cultuur Heiloo

Het is het Open Monumentenweekend met thema 'Kunst en ambacht'. De gemeente Heiloo heeft dit weekend interessante dingen georganiseerd, waarbij het accent ligt op monumentaal ambacht. De activiteiten:

  • De opening is op zaterdag 12 september om 10 uur bij boerderij Betsy's Hof aan de Kennemerstraatweg 434. Wethouder Rob Opdam, verantwoordelijk voor monumenten verricht de openingshandeling die in het teken staat van de restauratie van de ingangspoort van Ter Coulster. Deze ingangspoort heeft de laatste maanden een gedaanteverandering ondergaan. De opening wordt opgeluisterd door de streetband van het dit jaar jubilerende Harmonieorkest Caecilia.
  • De inmiddels beroemde Hilde uit het Huis van Hilde in Castricum, komt rond 12 uur naar Zuiderloo (ingang naast Kennemerstraatweg 349a/b) toe om haar familie op te zoeken en een sieraad op te halen dat zij in het verre verleden heeft verloren. Haar familie is in de middag bezig met oude Middeleeuwse ambachten waaraan de kinderen ook mee kunnen doen! U kunt zien hoe men vroeger lemen wanden maakten, stenen gewichtjes voor weefgetouwen en hoe men potten bakte.
  • In de Oudheidkamer is een interessante tentoonstelling te zien over het 90-jarig bestaan van het harmonieorkest Caecilia. Daarnaast is aan de hand van een aantal verrassende foto's, - zo'n 60 jaar geleden gemaakt uit de nok van de Witte kerk- een fraai overzicht te zien van de omgeving van de Witte Kerk. De Oudheidkamer fungeert dit weekend tevens als centraal informatiepunt voor de Open Monumentendag.
  • De Witte Kerk heeft een aantal activiteiten georganiseerd rond het thema steenhouwerswerk. Er wordt een presentatie getoond van de restauratieactiviteiten die de afgelopen tijd zijn uitgevoerd. Jan van Tiel houdt als groot kenner van de kerk rondleidingen door het gebouw. Wie wil mag op eigen risico de toren beklimmen om de ambachtelijk gemaakte constructie uit de 17e eeuw te bewonderen. In de toren zijn ook een tweetal Romaanse zandstenen sarcofagen uit circa 1100 te zien. In de kerk worden in de middag muziekuitvoeringen gegeven, waarbij Gerard Leegwater speelt op het pas gerestaureerde kabinetorgel; hij wordt afgewisseld door Frits Santkuijl (luit) en Horst Hausen (fluit). Buiten is de Willibrordusput voor de gelegenheid geopend (u kunt de rood zandstenen schacht bewonderen) en om 16.00 uur wordt een rondleiding over de oude begraafplaats naast de kerk gegeven.
  • In de Cultuurkoepel is de aandacht gericht op de unieke gebrandschilderde ramen uit circa 1955; zij zijn gemaakt door de vermaarde Haarlemse glazenier Karel Trautwein. In de kapel is een gratis boekje verkrijgbaar voor meer achtergrondgegevens. Zaterdagmiddag worden ieder uur cellosuites van Bach uitgevoerd door Joachim Eijlander welke wordt afgewisseld door zigeunermuziek.
  • In de tentoonstellingsruimte van het Archeologie Museum Baduhenna is een en al ambachtschap te zien van eeuwen her. Daarbij denken we aan keramiek potten, steenhouwerskunst, geblazen glas en siersmeedwerk. Museum Baduhenna besteedt in samenwerking met Bouwbedrijf Ooijevaar in het kader van het landelijke thema aandacht aan het bijzondere ambacht van de koperslager; dit naar aanleiding van het recentelijk gerestaureerde koperen dak op de kapel (de Cultuurkoepel).
  • En verder: het terrein van onze Lieve Vrouw ter Nood met het naastgelegen klooster (Hoogeweg 65/ hoek Kapellaan); er worden rondleidingen gegeven door Herma Out.
  • De Hutkoffer (Heerenweg 21). Glas-in-loodwerk is het thema in dit oudste woninkje van Heiloo.
  • Ter Coulsterbos. Dit prachtige historische landgoed is openbaar toegankelijk en bezit nog meerdere historische elementen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant