'Wel een vreemd gevoel, het werk nu helemaal achter me te laten.'
'Wel een vreemd gevoel, het werk nu helemaal achter me te laten.' Foto Carolien Breed

Cees Willeboordse gestopt als huisarts

Algemeen

HEILOO – Op 31 december draaide hij zijn laatste dienst. Na 35 jaar lief en leed te hebben gedeeld met vele van zijn patiënten is Dr. Cees Willeboordse gestopt als huisarts. Hij heeft circa 2000 -persoonlijk getekende- brieven verstuurd naar al zijn patiënten en is nu met welverdiend pensioen.

,,Het is wel een vreemd gevoel, het werk nu helemaal achter me te laten. Al die jaren heb ik dit mooie vak met veel plezier mogen uitoefenen. Geen dag was hetzelfde, de afwisseling groot. Het werken met mensen gaf me energie; klachten, maar ook de verhalen hoorde je uit eerste hand. Ik heb veel mensen goed leren kennen, ken van velen hun hele levensloop. Soms kom je dicht bij iemands ziel. Maar weinig beroepen die dat bieden; het heeft mij rijker gemaakt!"

Cees Willeboordse nam begin 1979 de praktijk van Dr. Janssen over en ging met zijn vrouw en eerste kind in het grote huis aan de Heerenweg wonen, waar in die tijd ook de praktijk gevestigd was. ,,Na zo'n zes weken meedraaien was het: 'Cees, je redt het wel!' Spannende tijden, voor mij was Heiloo toen nog een onbekend dorp, waarin ik me wel vanaf het begin thuis heb gevoeld."

Begin jaren tachtig was het niet ongewoon dat één huisarts in z'n eentje een praktijk voor 4000 patiënten runde. ,,Je draaide de dag-, nacht- en weekenddiensten zelf. In de daarop volgende jaren veranderde dat; collega's uit het dorp hielpen elkaar door elkaars diensten over te nemen. Jaren later zorgde de opkomst van huisartsenposten voor nog meer verlichting."

Na twintig jaar werd de praktijkruimte aan huis te krap en werd verhuisd naar het huidige praktijkadres op Hoog en Laag 38. Op tijd, want de taken van huisartsen werden de jaren daarop flink uitgebreid. ,,Het vak heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een volwaardig medisch specialisme. Met de nadruk op preventie. En dus was ook meer personeel nodig om al die taken goed uit te voeren." Inmiddels werkt in Hoog en Laag een efficiënt team, bestaande uit drie huisartsen en een huisarts in opleiding, meerdere assistentes en praktijkondersteuners. Cees Willeboordse heeft vorig jaar, op zijn 65ste, de praktijk officieel overgedragen aan Dr. Sandra Mosch en Dr. Anouk Vrasdonk. Hij bleef ermee verbonden, maar nu parttime en zonder de verantwoording als praktijkhouder. ,,Op die manier heb ik mijn werkzaamheden in een rustig tempo kunnen afbouwen en kan ik het schip met een gerust hart verlaten."

En vanaf heden gaat hij genieten; van zijn kinderen en vijf kleinkinderen, zijn heerlijke huis en zijn vele hobby's, waaronder wandelen in de bergen. Hij kijkt ernaar uit. ,,Niets moeten, geen agenda; de vrijheid om te doen waar ik zin in heb!"

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant