Caroline de Leon.
Caroline de Leon. Foto: aangeleverd

Kunstenaar uit Heiloo schittert in RTL’s Eigen Huis en Tuin

Cultuur

HEILOO - In een wereld waarin oude sieraden vaak worden vergeten, vond kunstenares Caroline de Leon uit Heiloo een nieuwe bestemming voor deze verloren schatten. Met een ongeëvenaarde visie en een passie voor creativiteit, transformeert zij vergeten sieraden tot adembenemende kunstwerken die de verbeelding prikkelen.

“Elk stukje juweel heeft een verhaal,” zegt de kunstenares. “Het feit dat iemand ooit voor deze sieraden koos, ze droeg, en er uiteindelijk op uitgekeken raakte, intrigeert me. Vaak belanden deze stukken in dozen, worden ze vergeten, en eindigen ze bij de kringloop of erger nog, in de vuilnisbak. Maar voor mij zijn ze een bron van inspiratie. De vormen, kleuren en materialen stimuleren mijn fantasie. Ik zie potentieel waar anderen slechts afgedankte voorwerpen zien.”

Haar werk werd recent opgemerkt door RTL, nadat Caroline haar creaties deelde op Instagram. Voor de kunstenares voelde deze erkenning als een bevestiging van haar talent. “Het was een bijzonder moment toen RTL contact met me opnam,” vertelt ze. “Het voelde als een erkenning voor mijn werk, een waardering die me motiveerde om door te gaan met mijn passie.”

Het filmen voor het programma vond plaats in haar atelier in Heiloo. “Het was een plezierige ervaring,” zegt ze. “Er was slechts één cameravrouw die alles in haar eentje deed. Ze bracht een overvloed aan licht en materiaal mee. Helaas was er geen visagist, hoewel ik stiekem had gehoopt op wat extra glamour. Maar het was authentiek, niet geënsceneerd. Er was geen scenario. Het duurde vier uur om slechts vier minuten aan beeldmateriaal op te nemen!”

Wat kijkers kunnen verwachten van haar deelname aan het programma blijft voor haar een vraagteken. “Ik ben net zo benieuwd als de kijkers,” lacht ze.

Een van haar favoriete werken is een zalm, gemaakt van de kapotte sieraden van Caroline haar oma. “Dit kunstwerk begon als een eerbetoon aan mijn oma,” legt ze uit. “Na haar overlijden vond ik een doosje met haar spullen, waaronder parelkettingen, knopen, haar horloge en een zilverkleurig portemonneetje. Het was het begin van een creatief avontuur dat me naar nieuwe artistieke hoogten heeft gebracht.”

Voor de kunstenares is haar werk meer dan alleen creativiteit; het is een boodschap. “Ik wil laten zien dat werken met je handen plezierig kan zijn,” zegt ze. “Het is een vorm van meditatie, een moment waarop je alle zorgen kunt vergeten en iets nieuws kunt creëren. Als meer mensen zich zouden bezighouden met kunst en cultuur, zou de wereld een mooiere plek zijn, of het nu als hobby of beroep is.”

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in haar kunstvorm, nodigt ze uit om contact met haar op te nemen via haar Instagram-account: Atelier_Artobia. Bovendien neemt ze deel aan de Kunstparade Heiloo op 28, 29 en 30 juni, en zijn er exposities in het vooruitzicht. In de tussentijd geeft ze workshops, die niet alleen leuk zijn, maar ook inspirerend, zelfs voor haarzelf.

Op 11 april om 17.00 uur is de uitzending op televisie. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant