HSV is al goed op weg met verduurzamen.
HSV is al goed op weg met verduurzamen. Foto: Raphael Drent

Verduurzaming prioriteit voor gezonde toekomst voetbalclubs regio Alkmaar

Sport

HEILOO - Verduurzaming staat hoog op de agenda bij voetbalclubs in  onze regio, dat bleek tijdens de Groene Clubavond bij HSV. Een informatieve avond die werd georganiseerd door de KNVB en duurzaamheidspartner Mitsubishi Electric. 

 In de komende zes jaar tijd kunnen contributies met 75% stijgen door aanzienlijke kostenstijgingen voor elektriciteit, gas, water en afvalverwerking. Investeren in duurzaamheid is een belangrijke stap om een betere financiële positie te verwerven voor de toekomst. Ook voor amateurvoetbalclubs. 

Op 16 april kwamen 15 voetbalbestuurders uit de regio samen voor De Groene Clubavond, waar duurzaamheid en kostenbesparing centraal stonden. De grote opkomst illustreert de groeiende betrokkenheid van lokale voetbalclubs bij het versneld verduurzamen van hun sportaccommodaties. “We willen natuurlijk dat iedereen bij ons kan blijven voetballen. Hoge contributiekosten mogen nooit de reden zijn dat iemand, jong of oud, niet zou kunnen gaan of blijven voetballen. En we willen bijdragen aan het verminderen van ons klimaatprobleem. Daarom moeten we de juiste investeringen doen. Het is geweldig om te zien hoeveel clubs in onze regio actief bezig zijn met het verbeteren van de duurzaamheid van hun faciliteiten,” aldus Ellen Popma, voorzitter bij HSV Heiloo.

Veel vragen over verduurzaming van sportaccommodaties
Tijdens De Groene Clubavond werden bestuurders, secretarissen en andere betrokkenen voorzien van praktische informatie, inspirerende best practices en advies van clubexperts van Mitsubishi Electric. De avond bood een platform voor het delen van kennis en ervaringen over het verduurzamen van sportclubs, waarbij onderwerpen als de installatie van warmtepompen aan bod kwamen. “We merken dat er veel vragen zijn over duurzame warmtepompoplossingen. Daar helpen we sportbestuurders dan ook mee, want er zijn veel voordelen door dit op een slimme manier aan te pakken. Het geld dat wordt bespaard door verduurzaming kan worden ingezet voor andere belangrijke zaken: nieuwe tenues, het opleiden van jeugdtrainers of de volgende duurzame oplossingen voor de club,” aldus Martijn van Leerdam, expert verduurzaming sportclubs bij Mitsubishi Electric.

Investeren in duurzaamheid noodzakelijk
Uit recent onderzoek, in opdracht van Mitsubishi Electric en de KNVB, blijkt dat contributies voor voetbalclubs de komende jaren met wel 75% kunnen stijgen, als gevolg van toenemende kosten voor elektriciteit, gas, water en afvalverwerking. De KNVB en haar duurzaamheidspartner Mitsubishi Electric organiseren De Groene Clubavonden voor amateurclubs in heel Nederland, om hen te ondersteunen bij het verduurzamen van hun accommodaties. Deze avonden bieden praktische informatie, advies en inspiratie aan clubbestuurders. Bovendien zijn er clubexperts aanwezig die directe vragen van voetbalbestuurders kunnen beantwoorden.

De Groene Clubavonden worden georganiseerd onder de vlag van De Groene Club, het initiatief van de KNVB waarbij sportverenigingen kunnen aanhaken om verduurzaming te realiseren binnensportaccommodaties. Bijna 2000 verenigingen in Nederland zijn inmiddels aangesloten. Het toekomstbestendig maken van amateurverenigingen is één van de strategische doelstellingen van de KNVB voor de komende jaren. Het inpassen van de duurzame gedachte speelt hierin een cruciale rol.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant