Afbeelding

Vrees om politie in te schakelen onder burgers

Politie Heiloo

Er wordt steeds vaker geschroomd om de politie te bellen bij een verdachte situatie. Zowel voor de politie als voor de burger een zorgelijke ontwikkeling.
Onzekerheid over wat nu eigenlijk een verdachte situatie is speelt hierbij parten. Een concreet en actueel voorbeeld hiervan is de vermoedelijke fietsendief die zaterdag in het Stationscentrum actief was. Een opmerkzame passant maakte een foto van de vermoedelijke dief maar belde geen politie.  "Als ik achteraf een melding van een gestolen fiets op social media tegenkom dan reageer ik daar heus op, maar tot die tijd is het misschien overdreven als ik gelijk de politie bel".
De opkomst van buurtpreventie groepen is een positieve ontwikkeling voor de veiligheid in Heiloo. Danielle Kloos, medeoprichter van de buurtpreventie groepen, benadrukt; "buurtpreventiegroepen zijn in het leven geroepen om verdachte situaties te constateren, ze zijn niet bedoeld om verdachte situaties zelf op te lossen in plaats van de politie te bellen". Een misverstand is ook dat er soms vanuit wordt gegaan dat de beheerders de politie bellen als men een melding maakt in de groep. "De politie wil graag informatie uit de eerste hand, dus het heeft geen zin voor ons als beheerders om de politie te bellen, dat moet de melder zelf doen" aldus Kloos. Met 700 deelnemers zou dit voor de beheerders, die dit op vrijwillige basis doen, ook erg druk worden. Wilt u lid worden van de buurtpreventie groep in uw wijk, stuur dan een mail naar buurtpreventieheiloo@gmail.com.
Johan de Wildt, wijkagent van Heiloo, onderschrijft het verhaal van Kloos; "Naast de melding in de buurtpreventie groep ook altijd de politie inlichten". Hiervoor zijn twee telefoonnummers in werking. 0900-8844 voor verdachte voertuigen, personen, dus kortom, als uw gevoel over een situatie niet goed is en 112 voor situaties op heterdaad. Toch benadrukt De Wildt dat de betrokkenheid onder Heilooërs groot is en dat hij zeer tevreden is. "Ik hoop dat men blijft melden en signaleren".
Wij willen graag weten wat onze lezers hiervan vinden, heeft u ook weleens een verdachte situatie meegemaakt? Heeft u hiervan melding gemaakt en is hier adequaat op gereageerd door de politie, of heeft u de situatie misschien op een andere manier opgelost? Laat het ons weten via redactie@uitkijkpost.nl

Tekst: Margreeth Anema.

Foto: Gertjan Zeeman.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant