De voormalige communicatiebunker R616.
De voormalige communicatiebunker R616. Foto: Ellen Woudenberg

Nationale Bunkerdag

Algemeen

REGIO - Zaterdag 3 juni is het Nationale Bunkerdag: langs de hele Hollandse kust zijn de bunkers van de zogenaamde Atlantikwall speciaal geopend voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. 

In Alkmaar heeft Stichting ‘40-‘45 in de Museumbunker een permanente tentoonstelling met als thema Luchtoorlog. Speciaal op deze bunkerdag zullen maar liefst zes imposante geallieerde legervoertuigen uit de Collection ’39-’45 hun opwachting maken. De chauffeurs in originele uniformen willen graag alles over de historie van hun voertuigen uitleggen. Een lid van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS-er) zal de oorlogssituatie in de communicatiebunker naspelen en er is aandacht voor Truus Wijsmuller-Meier, de vrouw die talloze Joodse kinderen redde. 

Ook is er een bijzondere expositie naar aanleiding van de uitgave Post uit Berlijn. Originele oorlogsbrieven, foto’s en documenten van de in Alkmaar geboren student Frits zijn te bewonderen. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van de tewerkgestelde student Frits Freese, die in 1943 naar Berlijn gedeporteerd is en vervolgens twee jaar bij Siemens tewerkgesteld werd. Schrijfster Ellen Woudenberg is aanwezig om boeken te signeren en het verhaal toe te lichten.

De locatie van de bunker is Harddraverslaan in Alkmaar, schuin tegenover het Noord West Ziekenhuis.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant