Johan Steenhoek.
Johan Steenhoek. Foto: aangeleverd

De Heilooër erfenis van Johan Steenhoek

Achtergrond

HEILOO - “Heiloo vond ik een gezellig dorp, en ik denk er met genoegen aan terug.” Aan het woord is Johan Steenhoek, die sinds 2017 in Duitsland woont, in een piepklein dorpje ten oosten van Keulen.
Steenhoek, geboren in ‘s Gravendeel maar vanaf zijn 9e opgegroeid in Heiloo, was in zijn werkzame leven oprichter en directeur van ontwerp- en adviesbureau STI Engineering en daarnaast zeer actief in het culturele leven van Heiloo, onder meer als voorzitter van BukBuk. Het zakelijke en creatieve is bij Steenhoek altijd verknoopt geweest. Hij is namelijk ook dichter, schrijver en beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en het pseudoniem Stein Ecke publiceert hij boeken.

Voor zijn vertrek naar Duistland was hij getrouwd met Marlène de Haan, de dochter van een Heilooër aannemer. Toen zij ernstig ziek werd en uiteindelijk overleed, schreef hij in 2016 zijn debuutroman ‘Heleen’, een in dagboekvorm gegoten verhaal over acceptatie, loslaten en opnieuw beginnen.

Boek ‘De erfgenaam’
Onlangs verscheen ‘De erfgenaam’, een vrolijke krimi waarin een crematorium, de maffia en de liefde voor absurde en komische verwikkelingen zorgen. In de roman gebeurt op elke pagina wel iets, wat het verhaal op aangename wijze voortstuwt. In zijn uitwerking doet het in de verte wel iets aan het werk van Maarten ’t Hart denken, maar Steenhoek noemt andere inspiratiebronnen: “Leonhard Huizinga is de belangrijkste. Ik las graag de boeken over de tweeling Adriaan en Olivier, die allerlei bizarre avonturen beleefden. Als je de boeken kent, dan weet je dat ze in het begin met hun Rolls-Royce tegen het gemeentehuis rijden, waarna het avontuur begint. ‘De erfgenaam’ heeft een open einde, en ik ben al bezig met het vervolg. Daarin zal ook een ‘Huizinga-moment’ voorkomen. Karsten Dusse is een andere inspiratiebron. Deze Duitse auteur heeft twee vrolijke krimi’s geschreven, die ook zijn vertaald in het Nederlands. Een aanrader!” Dat geldt overigens ook voor Steenhoeks eigen boek.

BukBuk
Een vroege publicatie van Steenhoek is de humoristische dichtbundel ‘Visserslatijn’, doorsneden met foto’s van door hem gemaakte bronzen beelden. Poëzie is al decennialang een grote liefde van Steenhoek, vooral performers als Johnny van Doorn (alias ‘Johnny the Selfkicker’), Simon Vinkenoog, Jules Deelder en Bart Chabot maakten grote indruk op hem. “In mijn tijd als voorzitter van BukBuk maakten we de Bukkrant, en daarin schreef ik gedichten,” zo blikt hij terug. Bij BukBuk had hij “een geweldige tijd. Er traden niet de minste artiesten op, zoals Herman Brood en de Golden Earring.” Maar het draaide niet alleen om muziek. “We hebben met BukBuk in de jaren 70 ook dorpsfeesten georganiseerd i.s.m. Pappod. Het eerste feest was rond het toen in aanbouw zijnde winkelcentrum ’t Loo. Zo was er een stepwedstrijd - elk dorp had er eentje in die tijd -, maar er werden ook exposities gehouden in De Rank en in wat nu de Cultuurkoepel is, met exposities van o.a. Ans Wortel, Anton Heyboer en Peter van Straaten. Er werd door ons veel georganiseerd in Heiloo. En dat gebeurt nog steeds. Als ik nu bijvoorbeeld zie wat de Cultuurkoepel allemaal doet, dat vind ik fantastisch!”

Ypestock
BukBuk organiseerde Bukpop, en dat was de voorloper van het legendarische Ypestock, vertelt Steenhoek. “De grote man achter dat festival was Marcel Keet. De eerste editie van Ypestock was op het terrein aan De Hoefsmid naast het voormalige pand van de Uitkijkpost, daarna werd het verplaatst naar het terrein waar het tot het einde gebleven is. Ik woonde er destijds pal tegenover, en had dus een mooi uitzicht op het festival!”

STI Engineering
In 1979 richtte werktuigbouwkundige Johan STI Engineering op, dat nog steeds in Heiloo is gevestigd. Hij verkocht de onderneming in 2002. “STI staat voor Steenhoek Technisch Illustratie- en tekenbureau. Nu worden er voornamelijk opdrachten uitgevoerd voor de scheeps- en jachtbouw, maar voorheen werden er onder meer crematie-installaties ontworpen. Vandaar dat mijn boek ‘De erfgenaam’ zich deels in een crematorium afspeelt, ik kon er veel van mijn expertise in kwijt. Onder STI hingen nog een paar bedrijven, waaronder STI Studio Veen, een grafisch vormgevingsbureau, opgericht door Piet Veen.”

Ondernemersvereniging Heiloo
“Op een gegeven ogenblik verhuisden we naar een nieuw pand aan De Hoefsmid, op een industrieterrein dat toen in ontwikkeling was. Wij vestigden ons daar als een van de eerste bedrijven, er stond nog bijna niets. Toenmalig burgemeester Nico Schoof sloeg de eerste paal. Hij zei toen dat het handig zou zijn om een ondernemersvereniging op te richten als er voldoende ondernemers waren, zodat er gezamenlijk met de gemeente kan worden gecommuniceerd. Toen het terrein voor driekwart vol was, hebben mijn zakenpartner Ronald Waling en ik iedereen opgetrommeld en is de Ondernemersvereniging Heiloo opgericht. Het bestuur bestond naast Ronald en mijzelf uit nog drie ondernemers. Inmiddels is de vereniging er voor elke ondernemer in Heiloo.“

Erfenis
Johan Steenhoek mag dan al jaren weg zijn uit Heiloo, zijn erfenis is nog steeds tastbaar. “Hoewel niet alles succesvol was, zag ik overal kansen en uitdagingen,” zegt hij daarover. “Dat veel initiatieven wel succesvol zijn geweest, is zeer voldoening schenkend. Ik heb een mooie tijd gehad in Heiloo en heb veel gelachen. En daar gaat het om. Het leven is al ernstig genoeg.”

‘De erfgenaam’ is bij elke boekhandel te bestellen, dus ook bij Bruna en Primera in Heiloo. Of koop het boek in de webshop van de uitgever, www.boekscout.nl

Het boek is in elke boekhandel te bestellen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant