groententaartjes met quinoakorst
groententaartjes met quinoakorst Foto: Sandra Pilkes

Sandra Pilkes’ winterkost-trends

Algemeen

Sandra Pilkes uit Heiloo schrijft heerlijke en eerlijke recepten onder het motto ‘koken is schilderen met smaken’. Daarnaast is zij ondernemer en creëert en produceert zij met FOODandMEDIA.nl culinaire en creatieve foodcontent voor bedrijven en media. 

Winterkost-trends

De koude wintermaanden maken de hartelijke gastvrijheid van de horeca extra aantrekkelijk. Nu het buiten guur is en de thermostaat thuis een graadje lager staat, verwelkomt de horeca haar gasten met verwarmende gerechten. 

Wanneer de chef de tijd neemt voor de zacht gegaarde runderriblappen, vult het restaurant zich met geuren van vroeger. Toch is een ambachtelijke bœuf-bourguignon of stroganoff niet alleen voorbehouden aan het klassieke Jagershuys of de berghut op de piste. Ook thuis heerlijk bij boerenkool, rode kool of zuurkoolstamp. Eigentijdse presentatie en creativiteit zorgen dat de stoof past bij elk moment.

Smakelijke wereldreis

Dankzij dit rijke en diverse aanbod nemen we onze smaakpapillen mee op wereldreis. Goulash is één van de meest populaire gerechten onder wintersporters. Een heerlijke stoofpot vol groenten, zacht gegaard rundvlees met aardappel, ui en kruiden. Presenteer dit thuis in een kleine uitgeholde spelt of desembol en serveer het vlees in deze eetbare kom. Voor een zacht gegaarde ragout met tomaten bij pasta reizen we af naar de Italiaanse keuken. Waarbij het merg uit de mergpijp of ossenstaart de saus troostrijk en smakelijk maakt. Bereidt een verwarmende rendang of verras gasten met een patat stoof. Een eigen mayo is hierbij snel gemaakt en alle harten zijn verwarmd en voor je gewonnen.

Quinoa

Ook lekker, gemakkelijk te bereiden én nu van dichtbij verkrijgbaar is quinoa. Niet uit Zuid-Amerika maar van vruchtbare Zuid-Hollandse kleigrond in de Hoeksche Waard. Geef het een bereiding zoals risotto: roerbak kort, blus met witte wijn en voeg in delen al roerend bouillon toe. Proef regelmatig of de quinoa gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten. Doordat de quinoa volkoren is, behoudt het een stevige bite.

Naast de perfecte basis voor de maaltijd, vergelijkbaar met rijst of couscous verleidt quinoa ook tot onalledaagse toepassingen. Als knapperig korstje bijvoorbeeld, op een ovenschotel met kaas of in een krokant bierbeslag om gamba’s of kabeljauw. Maak er een wasabi dip bij op basis van mayonaise. 

Vegetarisch

Verras vegetarische vrienden met een goed gevulde mini quiche van biet of pompoen met salie en geitenkaas met een quinoabodem. De brosse quinoa bodems (zie recept hieronder) zijn ook goed voor te bereiden. Bovendien zijn de knapperige bodems buitengewoon geschikt voor het nagerecht. Uit de oven met peer & zeezout karamel, of vul de bodems met chocolade mousse en geef er een bol ijs bij. Bij de koffie of kaasplank is het een gezond en ook nog eens glutenvrij quinoakoekje. 

Kijk eens verder dan een passend wijnarrangement. En verrijk de culinaire ervaring aan tafel met een mooi winters speciaalbier, met of zonder alcohol. Of je nu via Schiphol, het bord of het glas een smaakmakende wereldreis maakt, óf juist thuiskomt in de nostalgie van Grootmoeders tijd. Mocktails, alcoholvrij en low alcohol zijn trending en veroveren ook na Dry January een plek aan onze stamtafel. 

Krokante quinoabodems

Ingrediënten
200 gr quinoa
100 gr boter + extra om in te vetten
20 gr tarwebloem
2 gr zout
extra nodig: keukenmachine, 4 quichevorm met uitneembare bodem 12 cm

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Maal in de keukenmachine de quinoa met de boter, bloem en een snufje zout.
Voeg indien nodig tot 75 ml lauwwarm water toe en meng tot samenhangend deeg.

Vet de quichevormen in met boter.
Verdeel hier het deeg over en druk stevig aan.
Prik gaatjes in het deeg en bak blind 20 minuten in de oven.

Tip
De krokante bodems zijn ook lekker bij een kaasplank. Vul de quinoabodems met hartige of zoete vulling.
Hartig: mini quiche met biet of pompoen, salie en geitenkaas en bak in circa. 30 minuten goudbruin en gaar.
Zoet: chocolade quinoataartjes of met peer, zeezoutkaramel 

Eet smakelijk!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant