Iris Schlagwein.
Iris Schlagwein. Foto: Pauline de Vries

Iris Schlagwein is huizenoppasser in Heiloo

Algemeen

HEILOO - Wat is vrijheid voor jou en hoe vind je die vrijheid? Een belangrijke vraag die Iris Schlagwein de laatste vier jaar aan zichzelf heeft gesteld en zeker ook aan de lezers van haar nieuwste boek Vlieg Vrij. Iris (34) uit Noordwijk is schrijfster van twee boeken, levenskunstenaar én huizenoppasser. De komende weken verblijft ze op uitnodiging van Jacky Mol in Pakhuis Dekker in Heiloo.

Pakhuis Dekker
Iris is per toeval in deze bed & breakfast in Heiloo terechtgekomen. Jacky, eigenaresse van het pakhuis, las haar boek en nodigde haar uit op het pakhuis te passen tijdens haar vakantie. De vakantie ging helaas niet door, de oppasafspraak gelukkig wel. Voor Jacky gold ‘een vrouw een vrouw, een woord en woord'.

"Ik pas nog een week of zes op dit mooie pand. Het is een inspirerende plek om te ontmoeten, te werken én te overnachten. Het pakhuis geeft lokale ondernemers een plek om te creëren. De afgelopen maanden vinden er helaas weinig evenementen plaats en werken de ondernemers minder vaak op deze locatie. Dat kan invloed hebben op de energie van het pand. Door samen met Jacky kleinschalige bijeenkomsten te plannen, brengen we weer leven in de brouwerij. Recent heb ik er een schrijfworkshop gehouden, daar leent dit pakhuis zich heel goed voor", aldus Iris.

Iris heeft de afgelopen weken Heiloo en omstreken ontdekt. "Ik heb gewandeld in recreatiegebied Het Maalwater en het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood bezocht. Ook heb ik gezwommen in de Noordzee", geeft ze aan. Haar bed heeft de laatste jaren op veel verschillende plekken gestaan. "Heiloo voelt als een fijne, warme plek. De mensen zijn open en geïnteresseerd, welwillend en trots. Alsof alles mogelijk is hier."

Fulltime huizenoppasser
"Niemand wordt huizenoppasser wanneer je vraagt wat ze later willen worden", lacht Iris. "Mijn plan was om geneeskunde te gaan studeren. Het is tot nu toe heel anders gelopen. Ik had alles bereikt wat je als jong mens wilt bereiken: een opleiding, een relatie en een koophuis. En toch voelde ik dat het toen niet bij mij paste. Ik had behoefte aan vrijheid en tijd om mijzelf te ontdekken, het liefst niet op één plek. Om tijd en ruimte voor mijzelf te creëren bedacht ik dat er vast mensen zouden zijn die een huisoppas nodig hadden. En dat bleek ook zo te zijn. Veel mensen vinden het prettig dat iemand op de huisdieren past of het huis bewaakt tijdens hun vakantie. Ik ben vier jaar lang van huis naar huis gereisd. Conclusie? Vrijheid bestaat door het te begrenzen. Door een kader te plaatsen weet ik nu heel goed wat vrijheid voor mij betekent en wat daarbinnen mogelijk is. Ik vaar elke dag voornamelijk op mijn gevoel."

Boeken
Hoe ze haar persoonlijke ontwikkeling en dit moderne nomadenbestaan beleefd heeft en wat ze over het loslaten van zekerheid en over zichzelf heeft geleerd, beschrijft ze in haar boeken Thuis zonder huis en Vlieg vrij. Thuis zonder huis gaat over omgaan met weerstand van anderen maar ook vanuit haarzelf, over positief blijven en moed houden om buiten de gebaande paden te treden. "Momenteel voelt het goed om meer vastigheid te hebben. Ik heb daarom een stacaravan gekocht waar ik in de zomer verblijf. Zo blijft er nog ruimte genoeg om vrije tijd in te plannen als ik daar behoefte aan heb."

Op 10 oktober kwam haar nieuwste boek uit, Vlieg vrij. Ze heeft het bijna in één keer geschreven, zo graag wilde ze vertellen over wat onafhankelijkheid voor haar betekent. In dit boek laat Iris zien wat er met haar gebeurde toen ze haar persoonlijke trauma’s en angsten onder ogen zag en accepteerde. Ze beleefde hierdoor ultieme innerlijke vrijheid.

Thema-avonden in Pakhuis Dekker
Inspiratie nodig om uzelf vrij te voelen? Iris nodigt u uit voor drie inspiratieavonden op 3, 10 en 17 december. Natuurlijk in Pakhuis Dekker aan de Holleweg 100 in Heiloo. Thema’s zijn vertragen, verbinden en vertrouwen. Je kunt één avond komen, alle drie de avonden volgen is ook natuurlijk ook mogelijk. Aanmelden kan via info@irisschlagwein.nl of 06-30874147. De kosten zijn € 19,50 per avond en € 50 wanneer u alle avonden komt.

Tekst: Pauline de Vries

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant