Lisette Reijersen van Buuren kijkt met veel plezier terug op de afgelopen jaren.
Lisette Reijersen van Buuren kijkt met veel plezier terug op de afgelopen jaren. (Foto: Ilse Bloemendal )

Videotheek ’t Centrum neemt afscheid van Heiloo

HEILOO – Zo’n tien jaar geleden had elk dorp er wel een: een videotheek. Maar door de komst van streamingdiensten zijn ze bijna allemaal verdwenen. Er was nog maar één videotheek in de regio: Videotheek 't Centrum in Heiloo. Maar ook die is inmiddels verleden tijd.

In de jaren 80 werd videotheek ‘t Centrum geopend door Jaap en Ria de Kroon. De ambitieuze Lisette Reijersen van Buuren (43) nam destijds op 22-jarige leeftijd de winkel over. Dit was voor haar een droom die uitkwam. Ze straalt als ze over films begint. "Er zijn zoveel goede films. Je bent nooit uitgekeken." Ze runde haar zaak vol passie. De videotheek liep dan ook erg goed. Met elfduizend klanten in haar systeem kreeg ze op een zaterdag wel 400 klanten die met veel plezier een film kwamen huren. Gouden tijden voor de videotheek. Tot 2003, toen het downloaden van films begon. Dit was funest voor de meeste videotheken in Nederland. Daarnaast zijn streamingdiensten zoals Netflix en Videoland begonnen. Toch bleef Lisette jarenlang hoop houden dat dvd’s terug zouden komen. Maar helaas. De Videotheek mocht steeds minder klanten verwelkomen en daarom werd eind 2019 een enorme beslissing genomen: de videotheek sluit haar deuren. En dat is zeer bijzonder, want Videotheek ’t Centrum is een van de laatste in het land. Een bijzondere situatie, die de media niet is ontgaan. Lisette is overspoeld met interviewaanvragen. NOS, NH-Nieuws, Q-music, NPO1, Hart van Nederland en natuurlijk ook Uitkijkpost: iedereen wilde met haar praten. "Het was geweldig. Ik was overal te zien, terwijl ik niet eens met iedereen kon spreken. Ik heb zoveel hartverwarmende reacties mogen ontvangen."

Dat Videotheek 't Centrum verdwijnt is een groot gemis voor de inwoners van Heiloo. Helemaal afscheid nemen van de videotheek doet Lisette dan ook niet. Om de videotheek toch nog een beetje voort te laten bestaan heeft ze iets bedacht. Via een WhatsAppgroep kun je bij Lisette onbeperkt de nieuwste dvd’s verhuren voor een prijs van slechts € 10 per maand. Iedereen kan zich hier voor aanmelden. Ook zonder abonnement is het mogelijk om een film te huren. Neem hiervoor contact op met Lisette, die bijna elke dag te vinden is in Kado & Zo!

Lisette blikt met veel plezier terug op de afgelopen jaren en wil al haar klanten bedanken: "Jullie zijn altijd welkom. Ik zie jullie graag bij Kado & Zo!"

Meer berichten