Bedrijventerrein Zandhorst in Heerhugowaard. Een van de plekken in de regio Alkmaar met bedrijfsdaken die geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie.
Bedrijventerrein Zandhorst in Heerhugowaard. Een van de plekken in de regio Alkmaar met bedrijfsdaken die geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. (Foto: Jan Tuijp)

Kans voor ondernemers met 'Zon op bedrijfsdaken'

REGIO - Gemeenten in de regio Alkmaar en HVC bieden ondernemers mogelijkheid tot collectief plaatsen van zonnepanelen. Ondernemers in de regio Alkmaar die hun bedrijfspand willen verduurzamen, kunnen meedoen met 'Zon op bedrijfsdaken'.

Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA)  – een samenwerking van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Uitgeest en HVC – heeft dit collectief in het leven geroepen om het ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken om hun daken te voorzien van zonnepanelen. Veel bedrijfspanden op bedrijventerreinen in de DECRA-gemeenten zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het werk dat dit zich meebrengt en de investering die erbij komt kijken, weerhouden ondernemers er veelal van om hier aan te beginnen. "En dat is jammer", aldus Rob Opdam, wethouder Heiloo en voorzitter van DECRA. "Vooral omdat hier goede kansen liggen om zonne-energie te realiseren. De grote bedrijfsdaken zijn zeer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemers wekken hiermee niet alleen hun eigen groene stroom op, maar dragen ook bij aan de verduurzaming van de regio. Hoe mooi is dat?"

Om drempels bij ondernemers weg te nemen, zet DECRA in samenwerking met onafhankelijk energieadviesbureau ECONNETIC het collectief 'Zon op bedrijfsdaken' in. Daken van verschillende eigenaren worden hierbij in één project(-organisatie) gebundeld. Door dit schaalvoordeel dalen de kosten en is het project aantrekkelijk voor investeerders. Eigenaren hebben de keuze om al dan niet zelf te investeren.

Informatiebijeenkomst op woensdag 23 januari
Op woensdag 23 januari a.s. organiseren DECRA en ECONNETIC een informatiebijeenkomst in Alkmaar voor geïnteresseerde ondernemers. Meer informatie over het project is te vinden op ?http://decra.zonopbedrijfsdaken.nl/. 

Over DECRA
Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA) is een samenwerkingsverband van gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Uitgeest en grondstoffen- en energiebedrijf HVC.  DECRA is een stimuleringsfonds dat een bijdrage levert aan het behalen van de lokale duurzaamheidsdoelstellingen. Het fonds ontwikkelt, participeert en investeert in duurzame kansrijke projecten.

Over ECONNETIC
ECONNETIC ontwikkelt, verzorgt de financiering van, realiseert en beheert duurzame energieprojecten voor (lokale) overheden en het bedrijfsleven. Het is een full service energie-adviesbureau. Tot nu toe heeft ECONNETIC in Nederland bij 700 bedrijven 200 MWp zon op dak geïnstalleerd (of is bezig dit te doen). Meer informatie: econnetic.nl

Meer berichten