Enkele toekomstige bewoners van Nieuw Varne. Van links naar rechts: Amber, Anne-kay, Nick, Marieke, Marleen  (Foto: Evert Visser)
Enkele toekomstige bewoners van Nieuw Varne. Van links naar rechts: Amber, Anne-kay, Nick, Marieke, Marleen (Foto: Evert Visser)

Open dag woonvoorziening Nieuw Varne

Algemeen Heiloo

De open dag appartementencomplex Nieuw Varne aan de Zeeweg in Heiloo verloopt vandaag voorspoedig en zonnig. Elf toekomstige bewoners met een lichte beperking bezoeken het in aanbouw zijnde appartementengebouw met interesse.

"De bewoners krijgen vandaag een goed beeld van hun nieuwe woning. Ook bepalen ze naar welk appartement hun voorkeur uitgaat", vertelt voorzitter Loek Stuifbergen van Stichting Zelfstandig Wonen Heiloo. Enkele ouders van jongvolwassenen met een beperking namen acht jaar geleden het inititief te komen tot een woonvorm waar hun kinderen kunnen wonen onder beperkt toezicht. Elf mensen schreven zich in. Er is nog ruimte voor twee bewoners.

De bewoners nemen begin 2017 hun intrek in het nieuwe gebouw. SIG Kennemerland levert de zorg en is 'straks' op bepaalde tijden in het gebouw aanwezig. Loek: "Bijvoorbeeld 's morgens om te kijken of alles naar wens verloopt. Vragen zijn bijvoorbeeld: gaat iedereen op de afgesproken tijd de deur uit naar het werk en nemen de bewoners brood mee? Aan het eind van de dag kijken de zorgverleners of iedereen er nog wel is. Het gaat dus om toezicht. Dat is voldoende: deze groep mensen kan zich verder prima redden. Het is vrijheid blijheid. Wel komt er zorg op afroep dat nodig kan zijn bij incidenten, we zijn nog bezig dit vorm te geven."

Het appartementencomplex Nieuw Varne bestaat uit dertien driekamerwoningen (74m2 per appartement). Verder heeft het gebouw een gezamenlijke ruimte: hier kunnen de inwoners bijvoorbeeld samen eten. Hoewel de inwoners beschikken over een eigen keuken, heeft Nieuw Varne ook een gezamenlijke keuken. Maximaal tien mensen kunnen hiervan gebruikmaken.

Naast het gebouw voor mensen met een lichte handicap verrijst een complex met dertig appartementen voor mensen met dementie. Daarom zijn ook vertegenwoordigers van Magenta Zorg tijdens de open dag present. Lees ook aanstaande woensdag het uitgebreide artikel in De Uitkijkpost.

(Tekst en foto: EJV Mediaproductie/ Evert Visser).

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant